Učinak ovoštavanja I toplinskog tretmana na skladišnu sposobnost mandarine unshiu (Citrus unshiu Marc.) (CROSBI ID 338185)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Perko, Ivana
Jemrić, Tomislav
hrvatski
Učinak ovoštavanja I toplinskog tretmana na skladišnu sposobnost mandarine unshiu (Citrus unshiu Marc.)
Istraživana je skladišna sposobnostovoštenih plodova mandarine unshiu(Citrus unshiu Marc. ) s pet različitih formulacija voskova CA, CAPE, PCCP, PE i PECA prethodno potapljenih 3 minute u vrućoj vodi na 48º ; C (HWD48). Najboljom formulacijom se pokazala CA koja je najmanje izgubila na težini, a i svi ostali parametri kvalitete su se pokazali dobrim. Formulacije PE i PECA su se pokazale dobre jer su zadržale najviše kiseline nakon 8 tjedana čuvanja, dok je formulacija CAPE zadržala najveću sočnost nakon 12 tjedana čuvanja. Ovoštavanje mandarine unshiu se pokazalo kvalitetnim u čuvanju plodova i moglo bi se koristiti i u komercijalne svrhe. Njime se produžava čuvanje sa dosadašnjih 4-5 tjedana na barem 8 tjedana kada su postignuti i najbolji rezultati.
Citrus unshiu Marc; ozljede od niskih temperatura; gubitak težine plodova; kvaliteta; čuvanje; skladišna sposobnost; toplinski tretmani; voskovi
nije evidentirano
engleski
Effect of wax application and heat treatment on storage behaviour of Satsuma mandarin
nije evidentirano
Citrus unshiu Marc.; chilling injury; weight loss; quality; storage; heat tretmants; waxes
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
22.12.2003.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb