Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 143316

Učinak ovoštavanja I toplinskog tretmana na skladišnu sposobnost mandarine unshiu (Citrus unshiu Marc.)


Perko, Ivana
Učinak ovoštavanja I toplinskog tretmana na skladišnu sposobnost mandarine unshiu (Citrus unshiu Marc.) 2003., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
Učinak ovoštavanja I toplinskog tretmana na skladišnu sposobnost mandarine unshiu (Citrus unshiu Marc.)
(Effect of wax application and heat treatment on storage behaviour of Satsuma mandarin)

Autori
Perko, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.12

Godina
2003

Stranica
28

Mentor
Jemrić, Tomislav

Ključne riječi
Citrus unshiu Marc; ozljede od niskih temperatura; gubitak težine plodova; kvaliteta; čuvanje; skladišna sposobnost; toplinski tretmani; voskovi
(Citrus unshiu Marc.; chilling injury; weight loss; quality; storage; heat tretmants; waxes)

Sažetak
Istraživana je skladišna sposobnostovoštenih plodova mandarine unshiu(Citrus unshiu Marc. ) s pet različitih formulacija voskova CA, CAPE, PCCP, PE i PECA prethodno potapljenih 3 minute u vrućoj vodi na 48&ordm ; C (HWD48). Najboljom formulacijom se pokazala CA koja je najmanje izgubila na težini, a i svi ostali parametri kvalitete su se pokazali dobrim. Formulacije PE i PECA su se pokazale dobre jer su zadržale najviše kiseline nakon 8 tjedana čuvanja, dok je formulacija CAPE zadržala najveću sočnost nakon 12 tjedana čuvanja. Ovoštavanje mandarine unshiu se pokazalo kvalitetnim u čuvanju plodova i moglo bi se koristiti i u komercijalne svrhe. Njime se produžava čuvanje sa dosadašnjih 4-5 tjedana na barem 8 tjedana kada su postignuti i najbolji rezultati.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0178061

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb