Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Konstrukcija plazmida za optimalnu ekspresiju fuzijskog proteina YFP-Arp3 u vrsti Dictyostelium discoideum, Raper (1935) (CROSBI ID 338163)

Ocjenski rad | diplomski rad

Bilić, Josipa Konstrukcija plazmida za optimalnu ekspresiju fuzijskog proteina YFP-Arp3 u vrsti Dictyostelium discoideum, Raper (1935) / Weber, Igor (mentor); Zagreb, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, . 2003

Podaci o odgovornosti

Bilić, Josipa

Weber, Igor

hrvatski

Konstrukcija plazmida za optimalnu ekspresiju fuzijskog proteina YFP-Arp3 u vrsti Dictyostelium discoideum, Raper (1935)

Polimerizacija aktina je glavni pokretač prilikom staničnog gibanja, diobe stanice, endocitoze, egzocitoze i općenito stanične dinamike. Prije nekoliko godina otkriven je proteinski kompleks Arp2/3 i ustanovilo se da on započinje sintezu aktinskih filamenata, veže se na njihov sporo rastući minus kraj otežavajući tako depolarizaciju, te povezuje filamente u ortogonalnu mrežu. U cilju detaljnijeg proučavanja tog kompleksa, konstruiran je plazmid čijom bi se ekspresijom dobio fuzijski protein YFP-Arp3 u stanicama vrste Dictyostelium discoideum. Arp3 je podjedinica kompleksa Arp2/3, a YFP je fluorescentni protein koji omogučava lokalizaciju proteina u stanici, te se može koristiti za proučavanje kolokalizacije i interakcije proteina. Međutim, ekspresija fuzijskog proteina YFP-Arp3 bila je zakočena zbog za vrstu D. discoideum, nepovoljnih kodona u DNA sekvenci YFP-a. Da bi se prevazišao taj problem, mutirana je DNA sekvenca GFP-a koja sadrži povoljne kodone za vrstu D. discoideum, u novu sekvencu čijim prepisivanja i translacijom nastaje YFP. Taj protein ima kodone prilagođene vrsti D. discoideum i uspiješno se eksprimira u njihovim stanicama, te je nazvan DYFP (Dictyostelium YFP).

Arp2/3; aktin; žuti fluorescentni protein; Dictyostelium

nije evidentirano

engleski

Plasmid construction for optimal expression of YFP-Arp3 fusion protein in Dictyostelium discoideum, Raper (1935)

nije evidentirano

Arp2/3; actin; yellow fluorescent protein; Dictyostelium

nije evidentirano

Podaci o izdanju

63

11.07.2003.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Biologija