Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 142682

Mirko Dikšić, radiokemičar i neuroznanstvenik


Muck-Šeler, Dorotea; Pivac, Nela
Mirko Dikšić, radiokemičar i neuroznanstvenik // Ugledni hrvatski znanstvenici u svijetu, drugi dio/Distinguished Croatian Scientists in the world, part two / Herak, Janko (ur.).
Zagreb: Hrvatsko-američko društvo, 2003.


Naslov
Mirko Dikšić, radiokemičar i neuroznanstvenik
(Mirko Diksic, radiochemist and neuroscientist)

Autori
Muck-Šeler, Dorotea ; Pivac, Nela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, stručni

Knjiga
Ugledni hrvatski znanstvenici u svijetu, drugi dio/Distinguished Croatian Scientists in the world, part two

Urednik/ci
Herak, Janko

Izdavač
Hrvatsko-američko društvo

Grad
Zagreb

Godina
2003

Raspon stranica

ISBN
953-97325-5-7

Ključne riječi
hrvatski znanstvenik, biografija, brzina sinteze serotonina u mozgu
(Croatian scientist, bibliography, the rate of serotonin synthesis in the brain)

Sažetak
Mirko Dikšić (rođen u Cvetkoviću 1942.) je radiokemičar i neuroznanstvenik. Osnovnu školu je pohađao u Cvetkoviću i Jastrebarskom, a u Zagrebu završava Kemijsku tehničku školu. Studij kemije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu upisuje 1961. Tijekom studija kao odličan student dobiva stipendiju Instituta “ Ruđer Bošković” , gdje će se i zaposliti nakon diplomiranja (1966.). Magistrirao je (1968.) i doktorirao (1970.) na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na postdoktorsko usavršavanje (1971.-1973.) odlazi u Zavod za kemiju, Sveučilišta McGill u Montrealu (Kanada), a godinu dana provodi još i u Nuklearnom znanstvenom centru, Sveučilišta Florida (SAD). Vraća se u Montreal 1974. godine i prihvaća stalno mjesto znanstvenog asistenta u Zavod za kemiju, Sveučilišta McGill. Prelazi u Montrealski neurološki institut u Odjel za PET istraživanja u sklopu Zavoda za neurologiju i neurokirurgiju, gdje postaje ravnateljem ciklotronske jedinice (1983.), a na toj funkciji je sve do danas. Dr. Dikšić je bio gostujući profesor u Nacionalnom Tsing-Hua Sveučilištu, Hsinchu, Tajvan (1990.) i u Kraljevskoj Faisal bolnici i istraživačkom centru, Rijad, Saudijska Arabija (1995.). Redoviti profesor je od 1992. Oženjen je, ima dvoje djece i dvoje unučadi. Mirko Dikšić je započeo znanstvenu karijeru istražujući nuklearne reakcije kao svoju užu specijalnost, ali je uspješno radio i na problemima aktivacijske analize i proizvodnje radionuklida na ciklotronu. To će mu iskustvo kasnije pomoći u organizaciji i vođenju ciklotrona u Montrealu. Jedan od njegovih najznačajnih dostignuća je sinteza i primjena radioaktivno obilježenog (11C, 14C, ili 3H) alfa-metiltriptofana u određivanju brzine sinteze serotonina u mozgu “ in vivo” . Objavio je veliki broj znanstvenih radova o kontroli brzine sinteze serotonina u mozgu eksperimentalnih životinja i ljudi. Mirko Dikšić je izuzetna osoba koja se ističe svojim neiscrpnom radnom energijom, svestranošću i posebice korektnom odnosu prema kolegama i suradnicima.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0098088

Ustanove
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb

Profili:

Avatar Url Nela Pivac (autor)

Avatar Url Dorotea Muck-Šeler (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Muck-Šeler, Dorotea; Pivac, Nela
Mirko Dikšić, radiokemičar i neuroznanstvenik // Ugledni hrvatski znanstvenici u svijetu, drugi dio/Distinguished Croatian Scientists in the world, part two / Herak, Janko (ur.).
Zagreb: Hrvatsko-američko društvo, 2003.
Muck-Šeler, D. & Pivac, N. (2003) Mirko Dikšić, radiokemičar i neuroznanstvenik. U: Herak, J. (ur.) Ugledni hrvatski znanstvenici u svijetu, drugi dio/Distinguished Croatian Scientists in the world, part two. Zagreb, Hrvatsko-američko društvo.
@inbook{inbook, editor = {Herak, J.}, year = {2003}, pages = {29-37 ; 133-142}, keywords = {Croatian scientist, bibliography, the rate of serotonin synthesis in the brain}, isbn = {953-97325-5-7}, title = {Mirko Diksic, radiochemist and neuroscientist}, keyword = {Croatian scientist, bibliography, the rate of serotonin synthesis in the brain}, publisher = {Hrvatsko-ameri\v{c}ko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Zagreb} }