Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Zbijenost tala na pokušalištu u Jazbini (CROSBI ID 338140)

Ocjenski rad | diplomski rad

Macenić, Tomislav Zbijenost tala na pokušalištu u Jazbini / Kisić, Ivica (mentor); Kisić, Ivica (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet, . 2003

Podaci o odgovornosti

Macenić, Tomislav

Kisić, Ivica

Kisić, Ivica

hrvatski

Zbijenost tala na pokušalištu u Jazbini

Zbijanje tala, kako poljoprivrednih, tako i šumskih, pojava je koja uzima sve više maha u umjerenim, humidnim i aridnim područjima, osobito, sjeverne hemisfere, tj. u područjima intenzivnog uzgoja poljoprivrednih kultura, tj. svugdje gdje se tlo intenzivno koristi. Temeljem navedenoga na pokušalištu za trajne nasade (vinograd) Agronomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u Jazbini pokušalo se odgovoriti kroz ovaj diplomski rad do kakvih je promjena u prvom redu u fizikalnim značajkama tla, a zatim i u kemijskim došlo u tlu na pokušalištu u Jazbini. Kao temeljni parametar za utvrđivanje razlika uzeta je starost vinograda. Jedan dio uzoraka uzet je u vinogradu starosti cca 30-ak godina, dok je drugi dio uzet iz vinograda starosti 7 do 8 godina na različitim nagibima. Uzorci su uzimani na mjestima tragova stalnoga prohoda kotača traktora, odnosno između tragova kotača. Od fizikalnih značajki pratili su se: tekstura, volumna i prava gustoća tla, porozitet, retencijski kapacitet tla za vodu te kapacitet tla za zrak. Od kemijskih značajki istraživana je reakcija tla, sadržaj organske tvari, te sadržaj biljci pristupačnoga fosfora i kalija. Temeljem provedenih analiza utvrđeno je da ne postoje razlike u teksturi tla i promatranim kemijskim značajkama tla temeljem mjesta uzorkovanja. No, zabilježene su razlike u ostalim fizikalnim značajkama tla koje su u prvom redu povezane s mjestom uzorkovanja tala. Vrijednosti stvarne i volumne gustoće tla na mjestima stalnoga prohoda su veće u odnosu na prostor između prohoda kotača. Poroznost tala kreće se u granicama malo poroznoga do poroznoga tla u svim uzorkovanjima. U uzorcima uzetim u tragovima kotača ukupna poroznost je u prosjeku nešto niža u odnosu na poroznost između tragova kotača, bez obzira na mjesto uzorkovanja - stari ili novi vinograd, te položaj uzorkovanja u novom vinogradu. Sadržaj trenutne vlage je bio direktno ovisan o mjestu uzorkovanja. Na vrhu padine vlage je bilo najmanje, dok je u podnožju zabilježen najviši sadržaj. Razlike u vrijednosti retencijske vlage između mjesta uzorkovanja nisu zabilježene. U svim mjerenjima kapacitet tla za zrak je niži u stalnim prohodima kotača u odnosu na prostor između prohoda. Glavni razlog navedenome je povećana zbijenost na mjestima stalnih prohoda, kao posljedica prolaska mehanizacije istim tragovima pri zaštiti odnosno berbi u vinogradu. Temeljem izloženoga nameće se zaključak da je potrebito izbjegavati zahvate u trajnim nasadima kada je tlo prevlažno, odnosno da bi broj zahvata trebalo što više reducirati, odnosno koristiti strojeve koji u jednom zahvatu obavljaju više zahvata, ali da ne dođe do smanjenja prinosa uzgajanih usjeva.

tlo; fizikalne značajke tla; trajni nasadi

nije evidentirano

engleski

Compaction of soil on the experiemntal field "Jazbina"

nije evidentirano

soil; physical component of soil;

nije evidentirano

Podaci o izdanju

43

12.12.2003.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)