Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 142536

Zaštita voda od utjecaja autoceste Bosiljevo-Sv. Rok


Ivičić, D.; Pavičić, A.; Singer, D.
Zaštita voda od utjecaja autoceste Bosiljevo-Sv. Rok // Zbornik radova / Linić, Anton (ur.).
Rijeka: Hrvatska grupacija vodovoda i kanalizacije, 2001. str. 143-152 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Zaštita voda od utjecaja autoceste Bosiljevo-Sv. Rok
(.)

Autori
Ivičić, D. ; Pavičić, A. ; Singer, D.

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova / Linić, Anton - Rijeka : Hrvatska grupacija vodovoda i kanalizacije, 2001, 143-152

Skup
Kako zaštititi vode Hrvatske s gledišta vodoopskrbe i odvodnje

Mjesto i datum
Pula, Hrvatska, 26-30.06.2001

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Hidrogeologija; s/ivno područje; autocesta; odvodnja
(Hidrogeology; catchment area; motorway; water drainage)

Sažetak
U sklopu izrade projektne dokumentacije za autocestu Bregana-Zagreb-Dubrovnik, dionice od Bosiljeva do Sv. Roka, posebna pažnja posvećena je zaštiti podzemnih i površinskih voda. Autocesta prolazi područjem koje je najvećim dijelom izgrađeno od dobro vodopropusnih karbonatnih naslaga, gdje je moguća b/Za infiltracija eventualnih onečiščenja u podzemlje i direktna veza s krškim izvorima. U utjecajnim dijelovima slivova nalaze se značajna, i po količini i prema kvaliteti vode, izvorišta i crpilišta. Osim njih treba zaštiti i stalne izvore, koji se danas ne koriste u vodoopskrbne svrhe, kao i glavne vodne recipijente tog područja, rijeke Dobru i Mrežnicu u Crnomorskom slivu, odnosno rijeke Gacku i Liku u Jadranskom slivu. Hidrogeološka specifičnost pojedinih dijelova slivova uvjetovala je pristup rješavanju odvodnje unutarnjih i vanjskih voda duž trase ceste. Očuvanje vode kaptiranih izvorišta, kao i značajnih nekaptiranih izvora i vodenih tokova, bio je bitni čimbenik kod izrade Studija utjecaja na okoliš, izboru varijantne trase ceste i odlučujući uvjet projektnog Iješenja odvodnje. Hrvatske vode su temeljem Zakona o vodama i drugih akata propisale vodopravne uvjete, za projektiranje načina odvod- nje. U tom smislu su izrađene i hidrogeološke podloge, a tamo gdje su ublaženi kriteriji zaštite, obrazloženi su povoljn- im prirodnim uvjetima i stupnjem istraženosti terena.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GeologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
01810102

Ustanove
Hrvatski geološki institut

Citiraj ovu publikaciju

Ivičić, D.; Pavičić, A.; Singer, D.
Zaštita voda od utjecaja autoceste Bosiljevo-Sv. Rok // Zbornik radova / Linić, Anton (ur.).
Rijeka: Hrvatska grupacija vodovoda i kanalizacije, 2001. str. 143-152 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Ivičić, D., Pavičić, A. & Singer, D. (2001) Zaštita voda od utjecaja autoceste Bosiljevo-Sv. Rok. U: Linić, A. (ur.)Zbornik radova.
@article{article, editor = {Lini\'{c}, A.}, year = {2001}, pages = {143-152}, keywords = {Hidrogeology, catchment area, motorway, water drainage}, title = {.}, keyword = {Hidrogeology, catchment area, motorway, water drainage}, publisher = {Hrvatska grupacija vodovoda i kanalizacije}, publisherplace = {Pula, Hrvatska} }