Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Pročišćavanje procjednih voda od NH4+ i teških metala na Jakuševcu primjenom prirodnog zeolitnog tufa (Cp)(Pilot postrojenje) (CROSBI ID 754322)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Filipan, Tugomir ; Ružinski, Nikola ; Tišma, Sanja ; Galić, Ivan ; Pisarović, Anamarija ; Farkaš, Anamarija ; Ljubas, Davor Pročišćavanje procjednih voda od NH4+ i teških metala na Jakuševcu primjenom prirodnog zeolitnog tufa (Cp)(Pilot postrojenje) // Pročišćavanje procjednih voda od NH4+ i teških metala na Jakuševcu primjenom prirodnog zeolitnog tufa (Cp)(Pilot postrojenje). 2000.

Podaci o odgovornosti

Filipan, Tugomir ; Ružinski, Nikola ; Tišma, Sanja ; Galić, Ivan ; Pisarović, Anamarija ; Farkaš, Anamarija ; Ljubas, Davor

hrvatski

Pročišćavanje procjednih voda od NH4+ i teških metala na Jakuševcu primjenom prirodnog zeolitnog tufa (Cp)(Pilot postrojenje)

Najtoksičniji spoj u procjednoj vodi je amonij-ion koji biološkom oksidacijom prelazi u jos toksičniji nitrit odnosno nitrat i da se to spriječi mora ga se izdvojiti. Visoke koncentracije amonijaka ne mogu se uvijek uspješno obraditi u biološkom procesu nitrifikacije, a i zadovoljavanje standarda može predstavljati poteškoće. U tom kontekstu primjena prirodnih zeolita-minerala clinoptilolita (Cp) može se vrlo uspješno koristiti za pročišćavanje otpadnih voda. Preporucena je metoda i način obrade voda postupkom taloženja dispergiranih čestica u OV s polialuminijevim kloridom (PAC)-anorganski flokulant-te primjena filtera s aktivnim ugljenom.

procjedne vode; pročišćavanje; zeolit-clinoptilolite; pilot postrojenje

nije evidentirano

engleski

Purification of drainage waters from NH4+ and heavy metals with natural mineral zeolite (Cp) in Jakuševac (pilot plant)

nije evidentirano

drainage waters; purification; zeolite-clinoptilolite; pilot plant

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Pročišćavanje procjednih voda od NH4+ i teških metala na Jakuševcu primjenom prirodnog zeolitnog tufa (Cp)(Pilot postrojenje)

2000.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Kemija