Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 142018

Digitalni dozimetar ALARA OD


Prlić, Ivica
Digitalni dozimetar ALARA OD // Knjiga sažetaka 4. Znanstvenog sastanka Hrvatskog fizikalnog društva / Krešimir Kumerički (ur.).
Zagreb: Hrvatsko fizikalno društvo, 2003. str. 63-63 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Digitalni dozimetar ALARA OD
(Digital Dosemeter ALARA OD)

Autori
Prlić, Ivica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka 4. Znanstvenog sastanka Hrvatskog fizikalnog društva / Krešimir Kumerički - Zagreb : Hrvatsko fizikalno društvo, 2003, 63-63

Skup
4. Znanstveni sastanak Hrvatskog fizikalnog društva

Mjesto i datum
Zagreb, Republika Hrvatska, 13-15.11.2003

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Digitalni dozimetar; brzina doze; duboka ekologija; zaštita od zračenja
(Digital dosemeter; dose rate; deep ecology; radiation protection)

Sažetak
Digitalni dozimetar ALARA OD Ivica Prli´c1 1Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Ksaverska c. 2., HR 10000 Zagreb Sustavna istraživanja utjecaja povišene razine prirodne ioniziraju´ce komponente elektromagnetskih zraˇcenja u habitatu svagdje u svijetu još su u povojima. Zaštitne mjere zaštite okoliša zasnovane samo na ˇcovjeku ne moraju biti primjerene u svim komponentama okoliša niti za sve mogu´ce prostorne i vremenske skale. .."Dubinska ekološka svijest vidi temeljnu me &macr ; ; duovisnost svih pojava u prirodi i zna da smo svi, i kao pojedinci i kao društvo dio cikliˇckog procesa u prirodi o kojima, na posljetku, i ovisimo."... Važno je imati mjerne metode, pouzdane referentne markere, biološke markere, referentne organizme i podatke o koliˇcini povišenog prirodnog zra- ˇcenja koje name´cemo okolišu svojim tehnološkim postupcima kako bi na temelju ponašanja novo odabranih referentnih bioloških vrsta - biomarkera mogli procijeniti mogu´ci rizik od neprimjerenog utjecaja na okoliš i time na biološku raznolikost nekog podruˇcja. Umrežili smo elektronske dozimetre koji vode raˇcuna o razini povišenog prirodnog ioniziraju´ceg zraˇcenja i primjereno ju fizikalno opisuju. Svaki ure &macr ; ; daj - elektronski dozimetar ALARA OD - namjenski se kalibrira na pozadinsko (background) ioniziraju´ce zraˇcenje ˇcime postižemo da ure &macr ; ; daj non-stop mjeri prirodno pozadinsko zraˇcenje okoline-habitata u kojoj se nalazi i da pri pove´canju ili bilo kakvoj fluktuaciji tog zraˇcenja preko elektroniˇcki zadanog referentnog praga upozorava korisnika o promjeni uvjeta u svojoj okolini.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Fizika, Elektrotehnika, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštitaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0022001

Ustanove
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Ivica Prlić, (125490)