Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Gubitak mase cvata brokule kao čimbenik skladišne održivosti i kakvoće (CROSBI ID 754312)

Druge vrste radova | ostali članci/prilozi

Dobričević, Nadica ; Horvat, Iva ; Stevanović, Irina ; Voća, Sandra Gubitak mase cvata brokule kao čimbenik skladišne održivosti i kakvoće // Zbornik savjetovanja 17. Hrvatskog savjetovanja tehnologa sušenja i skladištenja. 2001.

Podaci o odgovornosti

Dobričević, Nadica ; Horvat, Iva ; Stevanović, Irina ; Voća, Sandra

hrvatski

Gubitak mase cvata brokule kao čimbenik skladišne održivosti i kakvoće

Skladišna održivost brokule u odnosu na druge povrtne vrste iz porodice Brassicaceae je vrlo mala, a intenzitet disanja je mnogo veći, posebno pri višim temperaturama. Produženje uporabne vrijednosti cvata brokule moguće je smanjenjem skladišne temperature, tj- čuvanjem u rashladnom ambijentu. Polazeći od te činjenice provedeno je istraživanje s ciljem da se utvrdi održivost cvatova brokule na sobnoj temperaturi i u rashladnom ambijentu, pri određenoj temperaturi i vlagi zraka. Praćenjem masa, senzoričkih promjena, boja, okusa, mirisa i konzistencije cvatova brokule, ocjenjivanje održivosti u svrhu produljenja uporabne vrijednosti. Uporabna vrijednost brokule skladištene na sobnoj temperaturi od prosječno 15 C uz relativnu vlagu zraka od 74, 5% iznosila je 3 dana. U rashladnom ambijentu pri prosječnoj temperaturi od 1, 86C i relativnoj vlazi zraka 78, 71% uporabna vrijednost iznosila je 6 dana. Što je viša temperatura, to su disanje i transpiracije intenzivinji, pa je važno da brokula bude skladištena u rashladnom ambijentu na temperaturi od 0C i relativnoj vlazi zraka od 95%.

brokula; skladišna održivost; uporabna vrijednost

nije evidentirano

engleski

Mass lossing of broccoli flowers as factor of storing sustainability and quality

nije evidentirano

broccoli; storage; sustainability and useful values

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zbornik savjetovanja 17. Hrvatskog savjetovanja tehnologa sušenja i skladištenja

2001.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

nije evidentirano