Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Plućna bolest i manjak alfa-1-antitripsina u dječjoj dobi. Je li manjak alfa-1-antitripsina uzrok plućnih bolesti već u dječjoj dobi? (CROSBI ID 104298)

Prilog u časopisu | stručni rad

Raos, Miljenko ; Dodig, Slavica ; Bela Klancir, Svjetlana ; Žuntar, Irena ; Tešija, Andrea ; Topić , Elizabeta Plućna bolest i manjak alfa-1-antitripsina u dječjoj dobi. Je li manjak alfa-1-antitripsina uzrok plućnih bolesti već u dječjoj dobi? // Paediatria Croatica. Supplement, 43 (1999), 139-143-x

Podaci o odgovornosti

Raos, Miljenko ; Dodig, Slavica ; Bela Klancir, Svjetlana ; Žuntar, Irena ; Tešija, Andrea ; Topić , Elizabeta

hrvatski

Plućna bolest i manjak alfa-1-antitripsina u dječjoj dobi. Je li manjak alfa-1-antitripsina uzrok plućnih bolesti već u dječjoj dobi?

Prikazana su dva bolesnika s deficijencijom alfa-1-AT. Kod prvog bolesnika, 4-godišnje djevojčice, bolest se u tijeku akutne respiratorne infekcije očitovala masivnim pneumotoraksom desno. Elektroforezom je ustanovljen manjak alfa-1 globulinske frakcije bjelančevina, a koncentracija alfa-1-AT u serumu iznosila je 0, 53 g/L. Fenotipizacijom i genotipizacijom dokazana je u djevojčice varijanta PiZZ, a u roditelja i mlađeg brata varijanta PiMZ. Utvrđene su i povećane katalitičke koncentracije aminotransferaza i kolinesteraze, što ukazuje na bolest jetre. Drugi je bolesnik s koncentracijom alfa-1-AT 0, 50 g/L, homozigot PiZZ. Pacijent je istodobno imao atopijske bolesti, peludnu hunjavicu i astmu.

alfa-1 antitripsin; plućne bolesti; dijete

nije evidentirano

engleski

Lung disease and alpha-1 antitrypsin deficiency in childhood. Is the alpha-1 antitrypsin deficiency the cause of the lung disease in the early childhood?

nije evidentirano

alpha-1 antitrypsin; lung diseases; child

nije evidentirano

Podaci o izdanju

43

1999.

139-143-x

objavljeno

1330-724X

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti

Indeksiranost