Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 141688

Mehanizam djelovanja vibracija na svježi beton


Juradin, Sandra
Mehanizam djelovanja vibracija na svježi beton 2003., doktorska disertacija, Građevinski fakultet, Split


Naslov
Mehanizam djelovanja vibracija na svježi beton
(Mechanism of fresh concrete behaviour under vibration)

Autori
Juradin, Sandra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Građevinski fakultet

Mjesto
Split

Datum
16.10

Godina
2003

Stranica
127

Mentor
Krstulović, Petar

Ključne riječi
Svježi beton; vibracijski reometar; pseudoplastični fluid; viskozni sloj; dinamička prividna viskoznost; Newton-ov model; ponašanje zrna agregata
(Fresh concrete; vibration rheometer; pseudoplastic fluid; viscous layer; dynamic apparent viscosity; Newtonian model; behaviour of aggregate particle)

Sažetak
Primjenom novo-konstruiranog elektronskog akcelerometra kao sastavnog dijela vibracijskog reometra, po prvi put je bilo moguće kontinuirano precizno zapisivanje ubrzanja klipa aparature kao krute mase koja oscilira u ispitnom uzorku materijala pod utjecajem ekscitacije podloge. Rezultati ispitivanja i opažanja jasno su pokazali da se ponašanje svježeg betona i sličnih materijala općenito ne može prikazati jedinstvenim reološkim modelom, već je za svaku karakterističnu vrstu materijala potrebno odabrati drukčiji reološki model ili drugi način prikazivanja ponašanja. Istraživanje je usmjereno na plastičan beton i odgovarajuće referentne materijale. Za obradu rezultata izvedena su dva kompjuterska programa. Mjerenja, opažanja i teorijska razmatranja pokazala su da se oko svakog zrna takvih materijala, uključivši i klip kao veliko zrno, stvara sloj svojstava gotovo kao idealan Newtonov fluid. Ispitni uzorak ponaša se kao pseudoplastični fluid. Na temelju analize ponašanja klipa s viskoznim slojem i ispitnog uzorka proizlazi sljedeći mehanizam djelovanja vibracija na materijal: Od izvora oscilacija, preko tekuće faze, oscilacije se prenose na zrna krupnija od 0.25 mm koja se obavijaju viskoznim slojem i takva osciliraju u preostaloj masi materijala. Zbog toga svako pojedinačno zrno teži da se ne dodiruje sa susjednim, što ubrzava tonjenje. Veći efekt imaju veća zrna. Mjehurići zraka osciliraju sa suprotnim predznakom, kreću se prema gore i izlaze iz materijala. Oba efekta zajedno manifestiraju se kao zbijanje materijala. Vibracije praktički ne djeluju na materijal sastavljen od sitnijih čestica kao što je cementna pasta. Objašnjava se i ponašanje mršavog betona koje je bitno drukčije nego ponašanje plastičnog betona.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GrađevinarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0083081

Ustanove
Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije, Split

Autor s matičnim brojem:
Sandra Juradin, (203911)