Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Osmoza i konvekcijsko sušenja kockisa jabuka - sorta Idared (CROSBI ID 754298)

Druge vrste radova | ostali članci/prilozi

Dobričević, Nadica ; Miletić, Sandra Osmoza i konvekcijsko sušenja kockisa jabuka - sorta Idared // Zbornik radova XVI. Hrvatskog savjetovanja tehnologa sušenja i skladištenja, S. Toplice, 2000.. 2000.

Podaci o odgovornosti

Dobričević, Nadica ; Miletić, Sandra

hrvatski

Osmoza i konvekcijsko sušenja kockisa jabuka - sorta Idared

Jabuke sorte Idared ubrane su u tehnološkoj zriobi i skladištene u rashladnom prostoru na prosječnoj temperaturi od 2, 0 C i relativnoj vlagi zraka od 98% do užitne dospjelosti. Plodovi jabuka namijenjeni za sušenje očišćeni su i rezani na kockice veličine 1 cm te potapani u šećerni sirup gustoće 64Bx kroz 24 sata. Sušenje kockica rađeno je na laboratorijskoj sušari Retsch TG 1, uz temperautru zraka od 60C na početku procesa i 50 C na kraju procesa sušenja. Brzina zraka iznosila je prosječno 2, 0 m/s, a vrijeme sušenja trajalo je 160 min. Krivulje brzine sušenja modelirane su polinomom regresije, te je dobivena jednadžba Y = 0, 0033x2-0, 7739x + 58, 374 uz r = 0, 9767, R2=0, 9539 gdje je y - količina vode (%), x - vrijeme sušenja (min). Testiranjem razlika u brzini sušenja analiziranih uzoraka nisu ustanovljene statistički signifikantne razlike. Senzoričko ocjenjivanje kakvoće osušenog proizvoda pokazalo je visoke ocjene gotovog proizvoda.

jabuka; Idared; konvekcija; osmoza; sušenje

nije evidentirano

engleski

Osmosis and convective drying of apple cubes - cultivare Idared

nije evidentirano

apple; Idared; convection; osmosis; drying

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zbornik radova XVI. Hrvatskog savjetovanja tehnologa sušenja i skladištenja, S. Toplice, 2000.

2000.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

nije evidentirano