Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Prerada jabuke na obiteljskom gospodarstvu (CROSBI ID 754297)

Druge vrste radova | ostalo

Dobričević, Nadica ; Miletić, Sandra Prerada jabuke na obiteljskom gospodarstvu // Zbornik radova XV. Međunarodnog savjetovanja, tehnologa sušenja i skladištenja, S. Toplice, 1999.. 1999.

Podaci o odgovornosti

Dobričević, Nadica ; Miletić, Sandra

hrvatski

Prerada jabuke na obiteljskom gospodarstvu

Jabuka je vodeća voćna vrsta po zastupljenosti u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Prehrambena kakvoća svježih plodova te svega 30% proizvodnje plasirano na tržištu u svježem stanju ostavlja velike mogućnosti za preradu ove voćne vrste.Sušenje kriški, kockica, rezanaca ili kolutića konvekcijom zagrijanog zraka temperatura od 50 do 98 C uz brzinu zraka od 2 m/s daje visoko energetski vrijedan proizvod. Izdvajanje tekuće faze iz usitnjenih plodova jabuke s iskorištenjem od 20 do 60% nakon prešanja i obrade dobije se prirodnih sok visoke kakvoće sa 12, 0-12, 95% šećera i 0, 32-0, 34 kiseline. Alkoholnom i octenom fermentacijom dobije se kvalitetan jabučni ocat sa 3, 1-4, 0% grama octene kiseline u 100 ml octa velike prahrambene kakvoće.

jabuka; sušenje; sok; ocat

nije evidentirano

engleski

Apple processing at family farm

nije evidentirano

apple; drying; juice; vinegar

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zbornik radova XV. Međunarodnog savjetovanja, tehnologa sušenja i skladištenja, S. Toplice, 1999.

1999.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

nije evidentirano