Prerada jabuke na obiteljskom gospodarstvu (CROSBI ID 754297)
Druge vrste radova | ostalo
Podaci o odgovornosti
Dobričević, Nadica ; Miletić, Sandra
hrvatski
Prerada jabuke na obiteljskom gospodarstvu
Jabuka je vodeća voćna vrsta po zastupljenosti u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Prehrambena kakvoća svježih plodova te svega 30% proizvodnje plasirano na tržištu u svježem stanju ostavlja velike mogućnosti za preradu ove voćne vrste.Sušenje kriški, kockica, rezanaca ili kolutića konvekcijom zagrijanog zraka temperatura od 50 do 98 C uz brzinu zraka od 2 m/s daje visoko energetski vrijedan proizvod. Izdvajanje tekuće faze iz usitnjenih plodova jabuke s iskorištenjem od 20 do 60% nakon prešanja i obrade dobije se prirodnih sok visoke kakvoće sa 12, 0-12, 95% šećera i 0, 32-0, 34 kiseline. Alkoholnom i octenom fermentacijom dobije se kvalitetan jabučni ocat sa 3, 1-4, 0% grama octene kiseline u 100 ml octa velike prahrambene kakvoće.
jabuka; sušenje; sok; ocat
nije evidentirano
engleski
Apple processing at family farm
nije evidentirano
apple; drying; juice; vinegar
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Zbornik radova XV. Međunarodnog savjetovanja, tehnologa sušenja i skladištenja, S. Toplice, 1999.
1999.
nije evidentirano
objavljeno