Rehidracija kukuruznog zrna u zoni hlađenja (CROSBI ID 754296)
Druge vrste radova | ostali članci/prilozi
Podaci o odgovornosti
Krička, Tajana ; Pliestić, Stjepan ; Dobričević, Nadica ; Katić, Zvonko
hrvatski
Rehidracija kukuruznog zrna u zoni hlađenja
Općenito govoreći, proces sušenja zrna kukuruza vodi se tako da zrno dolazi u zonu hlađenja sa vlažnošću do 2, 0% većom od ravnotežne vlage. Tako se zrno u zoni hlađenja osim što se ohladi još i dosuši za 1, 5% do 2, 0%. Međutim, istraživanjima tog problema, utvrđeno je da često puta nije tako. Dobiveno je da se zrno kukuruza prilikom hlađenja rehidriralo i to između 0, 65% do 4, 26%, od trenutka ulaska u hladnjak, pa do izlaska iz njega. Usporedno s time, ispitivana je vlažnost zrna kukuruza po vodoravnom presjeku hladnjaka. U ovisnosti o mjestu uzorkovanja, razlika vlažnosti zrna kretala se (u ovisnosti o tipu sušare) između 1, 99% i 4, 35%, a u ekstremnim slučajevima čak i do 10, 0%. Posljedice takovih pojava je veća potrošnja energije i smanjenje kapaciteta, kao i nejednoliko osušeno zrno.
rehidracija; zona hlađenja; sušenje; zrno kukuruza
nije evidentirano
engleski
The rehidration of maize kernels on cooler zone
nije evidentirano
rehidradion; cooler zone; drying; Maize kernels
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Zbornik radova XV. Međunarodnog savjetovanja tehnologa, sušenja i skladištenja, S. Toplice, 1999.
1999.
nije evidentirano
objavljeno