Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Rehidracija kukuruznog zrna u zoni hlađenja (CROSBI ID 754296)

Druge vrste radova | ostali članci/prilozi

Krička, Tajana ; Pliestić, Stjepan ; Dobričević, Nadica ; Katić, Zvonko Rehidracija kukuruznog zrna u zoni hlađenja // Zbornik radova XV. Međunarodnog savjetovanja tehnologa, sušenja i skladištenja, S. Toplice, 1999.. 1999.

Podaci o odgovornosti

Krička, Tajana ; Pliestić, Stjepan ; Dobričević, Nadica ; Katić, Zvonko

hrvatski

Rehidracija kukuruznog zrna u zoni hlađenja

Općenito govoreći, proces sušenja zrna kukuruza vodi se tako da zrno dolazi u zonu hlađenja sa vlažnošću do 2, 0% većom od ravnotežne vlage. Tako se zrno u zoni hlađenja osim što se ohladi još i dosuši za 1, 5% do 2, 0%. Međutim, istraživanjima tog problema, utvrđeno je da često puta nije tako. Dobiveno je da se zrno kukuruza prilikom hlađenja rehidriralo i to između 0, 65% do 4, 26%, od trenutka ulaska u hladnjak, pa do izlaska iz njega. Usporedno s time, ispitivana je vlažnost zrna kukuruza po vodoravnom presjeku hladnjaka. U ovisnosti o mjestu uzorkovanja, razlika vlažnosti zrna kretala se (u ovisnosti o tipu sušare) između 1, 99% i 4, 35%, a u ekstremnim slučajevima čak i do 10, 0%. Posljedice takovih pojava je veća potrošnja energije i smanjenje kapaciteta, kao i nejednoliko osušeno zrno.

rehidracija; zona hlađenja; sušenje; zrno kukuruza

nije evidentirano

engleski

The rehidration of maize kernels on cooler zone

nije evidentirano

rehidradion; cooler zone; drying; Maize kernels

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zbornik radova XV. Međunarodnog savjetovanja tehnologa, sušenja i skladištenja, S. Toplice, 1999.

1999.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

nije evidentirano