Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Idejno rješenje opreme za specijalna ispitivanja žice i užadi za prednaprezanje konstrukcija u Metalurškom institutu "Hasan Brkić" - Zenica i RO "Žica" Sarajevo (CROSBI ID 754245)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Hrelja, Vasvija ; Alibegović, Zlatan ; Vitez, Ivan Idejno rješenje opreme za specijalna ispitivanja žice i užadi za prednaprezanje konstrukcija u Metalurškom institutu "Hasan Brkić" - Zenica i RO "Žica" Sarajevo // Studija o tehničko-tehnološkom ispitivanju, Metalurški institut. 1987.

Podaci o odgovornosti

Hrelja, Vasvija ; Alibegović, Zlatan ; Vitez, Ivan

bošnjački

Idejno rješenje opreme za specijalna ispitivanja žice i užadi za prednaprezanje konstrukcija u Metalurškom institutu "Hasan Brkić" - Zenica i RO "Žica" Sarajevo

Cilj ovog zadatka je programirano rekonstruiranje postojećih uređaja i mašina uz zadržavanje njihove osnovne funkcije i konstruiranje i nabavka novih na kojima bi se vršila specijalna ispitivanja žice i užadi za prednaprezanje konstrukcija, kao što su zamor, relaksacija, naponska korozija i dužina prenošenja sile prednaprezanja na beton. Ova ispitivanja bi se vršila za proizvodni program glatke žice promjera 4 do 8 mm i užadi promjera 7, 9 do 15, 2 mm, za koje je sada osvojena tehnologija proizvodnje u "Žici". Idejnim rješenjem je utvrđeno da je tehnički i ekonomski najcjelishodnije slijedeće: -za ispitivanje izotermske relaksacije - primijeniti metodu sa ramovima, a za unošenje sile koristiti postojeće univerzalne mašine, -za ispitivanje zamaranjem - koristiti visokofrekventni pulzator Amsler kapaciteta 100 kN za žice promjera do 7 mm, a za veće dimenzije nabavka nove suvremene mašine sa lociranjem u Institutu ili adaptacija i servisiranje postojeće mašine Losenhausen, -za ispitivanje naponske korozije - izraditi novi uređaj sa vertikalnom izvedbom i mogućnošću opterećenja od 0 do 200 kN, -za ispitivanje dužine prenošenja sile prednaprezanja na beton - tražiti usluge od drugih koji imaju tu opremu (Beograd, Zagreb ili Ljubljana).

-

nije evidentirano

engleski

-

nije evidentirano

-

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Studija o tehničko-tehnološkom ispitivanju, Metalurški institut

1987.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Povezane osobe




nije evidentirano