Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utvrđivanje uzroka pojave lomova lokomotivskih vratila serije 734 i vagonskih osovina kola Spaž-VP u Željezari Zenica i mogućnosti njihove izrade (CROSBI ID 754244)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Jovanović, Relja ; Vitez, Ivan ; Despot, Ante Utvrđivanje uzroka pojave lomova lokomotivskih vratila serije 734 i vagonskih osovina kola Spaž-VP u Željezari Zenica i mogućnosti njihove izrade // Metalurški institut. 1986.

Podaci o odgovornosti

Jovanović, Relja ; Vitez, Ivan ; Despot, Ante

bošnjački

Utvrđivanje uzroka pojave lomova lokomotivskih vratila serije 734 i vagonskih osovina kola Spaž-VP u Željezari Zenica i mogućnosti njihove izrade

U Željezari Zenica je u upotrebi više vrsta specijalnih kola i lokomotiva koje su izložene veoma teškim uvjetima eksploatacije, kao što su: veliki osovinski pritisci, velike mase tečnog željeza i troske, visoke temperature, mali radijusi krivina, male brzine i sl. Ovakvi uvjeti eksploatacije izazivaju često iznenadne lomove vagonskih osovina i lokomotivskih vratila, što može izazvati nesagledive posljedice kako za proces proizvodnje u Željazari, tako i za sigurnost saobraćaja i ljudi. Autori su utvrđujući uzroke navedenih lomova dali prijedlog za rješavanje navedene problematike na osnovu proučavanja literature, proračuna i obimnih laboratorijskih istraživanja. Date su odgovarajuće preporuke i rješenja kako slijedi: -izmjenjen je oblik vagonske osovine na mjestu prijelaza glavčina-točak-osovina, -predložena bolja kvaliteta materijala iz domaće proizvodnje, -predloženo preventivno periodično defektoskopsko ispitivanje, -problem lomova lokomotivskih vratila može se riješiti uvođenjem automatske protivklizne zaštite uz preventivno periodično defektoskopsko ispitivanje kao i kod vagonskih osovina.

-

nije evidentirano

engleski

-

nije evidentirano

-

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Metalurški institut

1986.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Povezane osobe




nije evidentirano