Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Tipizacija čelika za industriju SR BiH u cilju zamjene uvoznih čelika sa domaćim (CROSBI ID 754226)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Vitez, Ivan Tipizacija čelika za industriju SR BiH u cilju zamjene uvoznih čelika sa domaćim // Izvještaj o istraživanju, Metalurški institut. 1987.

Podaci o odgovornosti

Vitez, Ivan

bošnjački

Tipizacija čelika za industriju SR BiH u cilju zamjene uvoznih čelika sa domaćim

U projektu su sustavno obrađeni prikupljeni podaci o uvozu čelika za RO iz SR BiH za 1982., plan 1985. odobreni i neodobreni uvoz za 1986.g., koji su tipizirani po vrsti proizvoda u 9 odnosno 12 grupa u cilju zamjene uvoznih čelika domaćim. Anketa željezara je pokazala da se pod povoljnim uvjetima može prihvatiti proizvodnja 797 stavki (65, 01 %) od 1226 ili količinski čak 87, 37 % kod anketa korisnika, a nakon primjene osnovnih kriterija sortiranja, dobivena je tipizirana lista sa 568 stavki koje ne treba uvoziti. Ovo ukazuje na mogućnost ostvarivanja velikih ušteda deviza ako se bude sustavno radilo na ovoj problematici kod korisnika koji često nisu dovoljno informirani o mogućnostima domaćih proizvođača čelika. Dodatno prikupljeni podaci u PKJ - Udruženje crne metalurgije o odobrenom i neodobrenom uvozu čelika u 1986.g. za RO iz SR BiH su vrlo interesantni, jer je traženi uvoz oko tri puta više stavki u odnosu na anketu korisnika sa oko dva puta manjom ukupnom količinom čelika. Procjena potencijalnih mogućnosti domaćih proizvođača na osnovu kataloškog materijala obuhvatila je 2444 stavke (66, 58 %) od 3671 ili količinski 69, 54 %. Primjenom osnovnih kriterija sortiranja došlo se do 768 stavki u prijedlogu tipizirane liste, koje ne treba uvoziti.

-

nije evidentirano

engleski

-

nije evidentirano

-

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Izvještaj o istraživanju, Metalurški institut

1987.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Povezane osobe




nije evidentirano