Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Ispitivanje i analiza nosećeg prstena konventora (CROSBI ID 754219)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Vukojević, Dušan ; Vitez, Ivan ; Todić, Branko ; Ječmenica, Mladen ; Hadžipašić, Ahmet ; Senad, Balić ; Marković, Marko Ispitivanje i analiza nosećeg prstena konventora // Univerzitet u Sarajevu, Mašinski fakultet u Zenici, RJ Institut za mašinstvo. 1991.

Podaci o odgovornosti

Vukojević, Dušan ; Vitez, Ivan ; Todić, Branko ; Ječmenica, Mladen ; Hadžipašić, Ahmet ; Senad, Balić ; Marković, Marko

bošnjački

Ispitivanje i analiza nosećeg prstena konventora

U toku višegodišnjeg rada na nosećem prstenu LD konvertora u čeličani Željezare Zenica su se pojavile pukotine i nehomogenosti. Obzirom na vrlo složene uvjete rada (visoka opterećenja i povišene temperature) može doći i do promjena nosivih svojstava materijala prstena. Zato su na prstenu izvršena detaljna ispitivanja prvo bez razaranja (IBR), a na isječenom uzorku i obimna kemijska, mehanička i metalografska ispitivanja materijala. Na osnovu utvrđenih mjesta sa nehomogenostima pomoću IBR i rezultata ostalih navedenih ispitivanja, izrađena je tehnologija sanacije prstena zavarivanjem jer je utvrđeno navedenim ispitivanjima da materijal nije značajnije promjenio svoja nosiva svojstva. Pored sanacije je izvršen i proračun nosivosti prstena, a dobiveni rezultati su potvrđeni tenzometrijskim mjerenjima na kritičnim mjestima.

-

nije evidentirano

engleski

-

nije evidentirano

-

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Univerzitet u Sarajevu, Mašinski fakultet u Zenici, RJ Institut za mašinstvo

1991.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Povezane osobe




nije evidentirano