Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 140435

Developing Market Based Resource Strategies for South East Europe


Grbac, Bruno; Martin, James
Developing Market Based Resource Strategies for South East Europe // Developing Market Based Resource Strategies for South East Europe / Grbac, Bruno ; Martin, James (ur.).
Cleveland ; Rijeka: University of Rijeka, Faculty of Economics ; John Carroll University, Boler School of Business, 2001. str. 1-18


Naslov
Developing Market Based Resource Strategies for South East Europe

Autori
Grbac, Bruno ; Martin, James

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Developing Market Based Resource Strategies for South East Europe

Urednik/ci
Grbac, Bruno ; Martin, James

Izdavač
University of Rijeka, Faculty of Economics ; John Carroll University, Boler School of Business

Grad
Cleveland ; Rijeka

Godina
2001

Raspon stranica
1-18

ISBN
953-6148-24-2

Ključne riječi
Market Strategies, South East Europe

Sažetak
U radu se analiziraju promjene u poslovnom okruženju jugoistočne Europe i ukazuje na moguće odgovore na date izazove. Analizirane su promjene političkih, pravnih, ekonomskih i kulturnih snaga. U političkom okruženju došlo je do demokratizacije društva, višestranačkog političkog sustava, slobodnog izbora parlamenata, smanjivanje snage centralističkog sustava odlučivanja i drugo. U pravnom okruženju promjene su vezane za reforme pravnog sustava, novu regulativu u gospodarstvu koja se temelji na zapadnoeuropskim standardima, promjeni ključnih djelatnika u pravnoj strukturi i drugo. U ekonomskom okruženju promjene se odnose na tranziciju prema tržišnoj ekonomiji, privatizaciji, decentralizaciji u poslovnom odlučivanju, unapređenju marketing-infrastrukture i drugo. U kulturnom okruženju registrirane su najmanje promjene odnosno smatra se da su tradicionalne vrijednosti i dalje prisutne, iako je uočljiv utjecaj zapadne kulture. // U cilju uspostave ravnoteže sa snagama iz okruženja gospodarski i drugi subjekti u potrazi su za novim rješenjima. Autori smatraju da je najbolji odgovor vezan za "market orientation" pristup uz stalnu modifikaciju s obzirom značajne promjene koje su se dogodile i/ili događaju. U završnom dijelu rada analiziraju se rezultati istraživanja više autora čiji su radovi prezentirani u istoj knjizi.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
081003

Ustanove
Ekonomski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Bruno Grbac, (35521)