Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj žučnih soli na preživljavanje i morfolgiju potencijalnog probiotičkog soja Lactobacillus acidophilus M92 (CROSBI ID 466607)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Kos, Blaženka ; Šušković, Jagoda ; Matošić, Srećko Utjecaj žučnih soli na preživljavanje i morfolgiju potencijalnog probiotičkog soja Lactobacillus acidophilus M92 // III kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista. Zagreb, 1998. str. 109-x

Podaci o odgovornosti

Kos, Blaženka ; Šušković, Jagoda ; Matošić, Srećko

hrvatski

Utjecaj žučnih soli na preživljavanje i morfolgiju potencijalnog probiotičkog soja Lactobacillus acidophilus M92

Bakterija Lactobacillus acidophilus se uobičajeno koristi za pripravu fermentiranih mliječnih proizvoda, a sve češće i u probiotičke svrhe zbog korisnog učinka na regulaciju sastava crijevne mikroflore. Važan kriterij u izboru mikrobnih sojeva za probiotičku primjenu je otpornost prema žučnim solima u probavnom traktu. Stoga je ispitana mogućnost preživljavanja bakterijskog soja Lactobacillus acidophilus M92 u prisutnosti konjugiranih i dekonjugiranih žučnih soli. Bakterija L. acidophilus M92 ne raste, ali preživljava u prisutnosti smjese konjugiranih žučnih soli Na-glikokolata i Na-taurokolata, a raste u prisutnosti deoksikolne kiseline. Konjugirani oblici kolne i deoksikolne kiseline su toksičniji za L. acidophilus M92 od njihovih dekonjugiranih oblika. Otpornost prema žučnim solima je testirana i praćenjem morfoloških karakteristika bakterijskih kolonija i stanica. U izvornoj bakterijskoj kulturi L. acidophilus M92, uzgojenoj na MRS podlozi, pojavljuju se glatke (S) i hrapave (R) kolonije. Ustanovljeno je da su glatke (S) kolonije otpornije na djelovanje žučnih soli od hrapavih (R) kolonija. Promatranjem morfologije pojedinačnih stanica hrapavih (R) kolonija uočena su oštećenja stanične stijenke uzrokovana žučnim solima. Navedeno upućuje da su morfologija kolonija i stanica vrijedni parametri pri selekciji sojeva laktobacila za probiotičku primjenu.

probiotičko djelovanje; Lactobacillus acidophilus; morfologija

nije evidentirano

engleski

Bile salts effect on surviving and morphology of potential probiotic strain Lactobacillus acidophilus M92

nije evidentirano

probiotic activity; Lactobacillus acidophilus; morphology

nije evidentirano

Podaci o prilogu

109-x.

1998.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

III kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista

Zagreb:

Podaci o skupu

III kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista

poster

01.01.1998-01.01.1998

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija