Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 138746

Skladbe na temu Stabat mater u hrvatskim glazbenim zbirkama


Katalinić, Vjera
Skladbe na temu Stabat mater u hrvatskim glazbenim zbirkama // Pasionska baština 2002. Muka kao nepresušno nadahnuće kulture / Čikeš, Jozo (ur.).
Zagreb: Udruga Pasionska baština, 2003. str. 355-368


Naslov
Skladbe na temu Stabat mater u hrvatskim glazbenim zbirkama
(Compositions on the Stabat mater theme in Croatian music collections)

Autori
Katalinić, Vjera

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Pasionska baština 2002. Muka kao nepresušno nadahnuće kulture

Urednik/ci
Čikeš, Jozo

Izdavač
Udruga Pasionska baština

Grad
Zagreb

Godina
2003

Raspon stranica
355-368

ISBN
953-97797-2-3

Ključne riječi
Glazbene zbirke u Hrvatskoj; sakralna glazba; 17-20. stoljeće; Stabar mater; uskršnji obredi; glazbeni rukopisi; glazbene tiskovine
(Music collections in Croatia; sacred music; 17-20th century; Stabat mater; Easter ceremonies; music manuscripts; music prints)

Sažetak
U pedesetak dosada sređenih i inventiranih glazbenih zbirki u Hrvatskoj veći je broj djela sakralne glazbe koja su se tijekom 18. i 19. stoljeća izvodila u okvirima crkvenih obreda. Među njima je i niz glazbenih djela namijenjenih Velikom tjednu i uskršnjim obredima, pa tako i skladbi na tekst Stabat mater, nastalih na u umjetnosti često prisutnoj temi tugujuće Kristove majke. Prikazano je 98 signaturnih jedinica Stabat mater, pronađenih u 20 zbirki (u Zagrebu, Krku, Varaždinu, Dubrovniku, Slavonskom Brodu, Omišu, Zadru, Osijeku, Cresu, Koprivnici, Požegi, Rijeci, Samoboru, Klanjcu, Našicama i Splitu), a obuhvaćaju 32 tiskane i 66 rukopisnih jedinica. Tiskana su djela novijeg datuma (druga polovica 19. i početak 20. stoljeća), a rukopisna datiraju od kraja 17. stoljeća do novijih prijepisa iz 20. stoljeća. Među rukopisima nalazi se i tridesetak djela anonimnih autora.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Znanost o umjetnostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0213001

Ustanove
Muzička akademija, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Vjera Katalinić, (35001)