Effect of different airflow speeds upon the duration of the drying process of high moisture pumpkin seeds after washing (CROSBI ID 103835)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Sito, Stjepan ; Barčić, Josip ; Ivančan, Stjepan
engleski
Effect of different airflow speeds upon the duration of the drying process of high moisture pumpkin seeds after washing
Visoko vlažne sjemenke buće (nakon pranja), austrijska sorta Gleissdorf (Cucurbita pepo L.), sušene su u laboratorijskoj sušari početne vlage 52, 3% na konačnu oko 7, 5%. Rezultati istraživanja potvrđuju da se povećanjem brzine strujanja radnog medija (zraka) za sušenje značajno ne smanjuje vrijeme procesa sušenja sjemenki, osim pri temperaturi radnog medija (zraka) za sušenje od 40 °C. Sušenjem više uzoraka sjemenki definirana je optimalna brzina strujanja radnog medija za sušenje sjemenki od 0, 8 m/s, i temperatura radnog medija od 60°C, jer je proces sušenja značajno skračen, čime je izbjegnuto intenzivno međusobno sljepljivanje mokrih sjemenki u odnosu na brzinu strujanja radnog medija od 1, 2 i 1, 6 m/s. Kvaliteta ovako osušenih sjemenki nimalo ne zaostaje za uzorcima osušenih na 40 °C. Primjenom visokih temperatura radnog medija za sušenje (80°C i 100°C) za sve tri brzine strujanja radnog medija, sjemenke su djelomično popržene, tamne (nagorjele) boje, lošijeg okusa, te kvaliteta i čuvanje takvih sjemenki je vrlo upitno. Glede navedenog, sjemenke nije opravdano sušiti radnim medijem (zrakom) temperature veće od 60°C, a niti brzinom strujanja većom od 0, 8 m/s.
pumpkin seeds; drying; air temperature; airflow speed
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano