Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Effect of different airflow speeds upon the duration of the drying process of high moisture pumpkin seeds after washing (CROSBI ID 103835)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Sito, Stjepan ; Barčić, Josip ; Ivančan, Stjepan Effect of different airflow speeds upon the duration of the drying process of high moisture pumpkin seeds after washing // ACS - Agriculturae conspectus scientificus, 64 (1999), 2; 131-136-x

Podaci o odgovornosti

Sito, Stjepan ; Barčić, Josip ; Ivančan, Stjepan

engleski

Effect of different airflow speeds upon the duration of the drying process of high moisture pumpkin seeds after washing

Visoko vlažne sjemenke buće (nakon pranja), austrijska sorta Gleissdorf (Cucurbita pepo L.), sušene su u laboratorijskoj sušari početne vlage 52, 3% na konačnu oko 7, 5%. Rezultati istraživanja potvrđuju da se povećanjem brzine strujanja radnog medija (zraka) za sušenje značajno ne smanjuje vrijeme procesa sušenja sjemenki, osim pri temperaturi radnog medija (zraka) za sušenje od 40 °C. Sušenjem više uzoraka sjemenki definirana je optimalna brzina strujanja radnog medija za sušenje sjemenki od 0, 8 m/s, i temperatura radnog medija od 60°C, jer je proces sušenja značajno skračen, čime je izbjegnuto intenzivno međusobno sljepljivanje mokrih sjemenki u odnosu na brzinu strujanja radnog medija od 1, 2 i 1, 6 m/s. Kvaliteta ovako osušenih sjemenki nimalo ne zaostaje za uzorcima osušenih na 40 °C. Primjenom visokih temperatura radnog medija za sušenje (80°C i 100°C) za sve tri brzine strujanja radnog medija, sjemenke su djelomično popržene, tamne (nagorjele) boje, lošijeg okusa, te kvaliteta i čuvanje takvih sjemenki je vrlo upitno. Glede navedenog, sjemenke nije opravdano sušiti radnim medijem (zrakom) temperature veće od 60°C, a niti brzinom strujanja većom od 0, 8 m/s.

pumpkin seeds; drying; air temperature; airflow speed

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

64 (2)

1999.

131-136-x

objavljeno

1331-7768

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)