Utjecaj različitih temperatura radnog medija na trajanje procesa sušenja visoko vlažnih sjemenki buče nakon pranja (Cucurbita pepo L.) (CROSBI ID 103831)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Sito, Stjepan ; Barčić, Josip ; Ivančan, Stjepan
hrvatski
Utjecaj različitih temperatura radnog medija na trajanje procesa sušenja visoko vlažnih sjemenki buče nakon pranja (Cucurbita pepo L.)
Pokus je izveden na laboratorijskoj sušari sa austrijskom sortom buče C. pepo cv. Gleissdorf. Rezultati istraživanja potvrđuju da se povećanjem temperature radnog medija (zraka) za sušenje značajno smanjuje vrijeme procesa sušenja sjemenki. Visoko vlažne sjemenke buče (nakon pranja) su sušene sa početne vlage 52, 3% na konačnu oko 7, 5%. Optimalna temperatura radnog medija za sušenje sjemenki je 60°C jer je proces sušenja značajno skračen u odnosu na temperaturu radnog medija od 40°C. Kvaliteta ovako osušenih sjemenki (60°C) nimalo ne zaostaje za uzorcima osušenih na 40°C. Uzorci sjemenki osušeni temperaturom radnog medija 80°C i 100°C su djelomično poprženi, tamne (nagorjele) boje, lošijeg okusa, te kvaliteta i čuvanje takvih sjemenki je vrlo upitno. Iz toga razloga se ne preporučuju temperature radnog medija za sušenje sjemenki buče veće od 60°C.
bućine sjemenke; sušenje; temperatura zraka
nije evidentirano
engleski
Influence of various air temperature on duration of drying pumpkin seed with higher water content after washing (Cucurbita pepo L.)
nije evidentirano
pumpkin seeds; drying; air temperature
nije evidentirano