Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 138678

Dijagnostika hemoragijske vrućice s bubrežnim sindromom


Markotić, Alemka; Kuzman, Ilija
Dijagnostika hemoragijske vrućice s bubrežnim sindromom // Infektološki glasnik, 23 (2003), 1; 11-16 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Dijagnostika hemoragijske vrućice s bubrežnim sindromom
(Diagnostic of hemorrhagic fever with renal syndrome)

Autori
Markotić, Alemka ; Kuzman, Ilija

Izvornik
Infektološki glasnik (1331-2820) 23 (2003), 1; 11-16

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Hemoragijska vrućica s bubrežnim sindromom; dijagnostika; Puumala; Dobrava; Hrvatska
(Hemorrhagic fever with renal syndrome; diagnostic; Puumala; Dobrava; Croatia)

Sažetak
Hemoragijska vrućica s bubrežnim sindromom (HVBS) je sistemska zarazna bolest koju uzrokuju virusi iz roda Hantavirusa, porodice Bunyaviridae. Laboratorijska dijagnostika je jako važna za diferencijaciju HVBS-a od drugih bolesti. Brza dijagnostika može značajno doprinijeti odgovarajućem zbrinjavanju bolesnika, pa i smanjenju smrtnosti. Važna je također za uspostavljanje učinkovitih i brzih epidemioloških mjer tijekom epidemija HVBS-a. Moderne tehnike molekularne virusologije pomažu nam u boljem razumijevanju antigenskih i genetskih odnosa među različitim hantavirusima, što također podupiru filogenetske analize hantavirusa i njihovih rezervoara, malih glodavaca. Bit će prikazan kratak pregled različitih laboratorijskih tehnika u dijagnostici i istraživanju hantavirusa. HVBS je endemska bolest u Hrvatskoj i nedavno su se pojavile dvije epidemije: jedna 1995., a druga 2002. godine. Enzimski imunotest (ELISA) IgM i IgG test na viruse Puumala i Dobrava je u upotrebi za brzu dijagnostiku HVBS-a u Hrvatskoj. Dodatno je u upotrebi i test imunofluorescencije (IFA) s grupnim antigenom. Tijekom epidemije HVBS-a 2002. godine, uspostavljen je imunokromatografski test. Analiza genetskih različitosti i evolucije hantaviruse u Hrvatskoj je u procesu. Bez obzira na sve, nijedan dijagnostički ili istraživački test ne može biti uspješan bez uske suradnje između laboratorijskih radnika, kliničara i epidemiologa.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti

Napomena
Rad je kao pozvano predavanje prezentiran na skupovima: Simpozij Hemoragijska vrućica s bubrežnim sindromom u Hrvatskoj, održanom u ožujku 2002. u Zagrebu, Hrvatska i Simpozij Hrvatskog mikrobiološkog društva, Sekcija 'Jadran', održanom i lipnju 2002, Rijeka, Hrvatska ; objavljen u Knjižicama sazetaka.POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0021005
0108160

Ustanove
Imunološki zavod d.d.,
Medicinski fakultet, Zagreb

Časopis indeksira:


  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • EMBASE (Excerpta Medica)