Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 138361

Određivanje sastava masnih kiselina majčinog mlijeka i pripravaka dječje hrane


Kačunko, Tanja
Određivanje sastava masnih kiselina majčinog mlijeka i pripravaka dječje hrane, 2002., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb


Naslov
Određivanje sastava masnih kiselina majčinog mlijeka i pripravaka dječje hrane
(Fatty Acid Content of Human Milk and Infant Formulas)

Autori
Kačunko, Tanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki

Mjesto
Zagreb

Datum
04. 07

Godina
2002

Stranica
56

Mentor
Delaš, Ivančica

Ključne riječi
dugolančane polinezasićene masne kiseline; majčino mlijeko; pripravci dječje hrane; novorođenčad; nedonoščad
(long chain polyunsaturated fatty acids; human milk; infant formulas; infants)

Sažetak
Odgovarajući sastav masnih kiselina membranskih lipida nužan je za izgradnju i funkciju nervnog sustava u razvoju. Intenzivna sinteza moždanog tkiva odvija se u posljednjem trimestru trudnoće i u prvim tjednima nakon rođenja. Ova sinteza moždanih struktura uključuje sintezu složenih lipida, od kojih mnogi u značajnoj mjeri sadrže esencijalne masne kiseline i njihove više homologe. Zadatak ovog rada bio je istražiti u kojoj mjeri sastav masnih kiselina ponuđene dječje hrane zadovoljava potrebe za esencijalnim masnim kiselinama. Uzorci dječje hrane ekstrahirani su smjesom otapala kloroform : methanol, kako bi se dobili ukupni lipidi. Nakon metanolize određen je sastav masnih kiselina pomoću plinsko-masene kromatografije. Posebna pažnja usmjerena je na sadržaj dokozapentaenske (C20:5, n-3) i eikozaheksaenske (C22:6, n-3) kiseline. Rezultati pokazuju da većina pripravaka dječje hrane, namijenjenih supstituciji majčinog mlijeka, sadrži srednjelančane masne kiseline (C10:0, C12:0), kao i ostale zasićene masne kiseline, u količini dovoljnoj za energetske potrebe dojenčadi. Iako je linolna kiselina (C18:2, n-6) bila prisutna u omjeru koji bi trebao zadovoljiti potrebe za esencijalnim masnim kiselinama, većina preparata nije sadržavala dovoljne količine dugolančanih polinezasićenih masnih kiselina, unatoč činjenici da su neophodne za nesmetani razvoj mozga, ignorirajući stalne preporuke da se ove kiseline koriste kao dodatak hrani za dojenčad.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0108068

Ustanove
Medicinski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivančica Delaš (mentor)

Citiraj ovu publikaciju

Kačunko, Tanja
Određivanje sastava masnih kiselina majčinog mlijeka i pripravaka dječje hrane, 2002., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb
Kačunko, T. (2002) 'Određivanje sastava masnih kiselina majčinog mlijeka i pripravaka dječje hrane', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ka\v{c}unko, T.}, year = {2002}, pages = {56}, keywords = {long chain polyunsaturated fatty acids, human milk, infant formulas, infants}, title = {Fatty Acid Content of Human Milk and Infant Formulas}, keyword = {long chain polyunsaturated fatty acids, human milk, infant formulas, infants}, publisherplace = {Zagreb} }