Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 138045

Imunoreakcije na hantaviruse i leptospire


Cebalo, Ljiljana; Markotić, Alemka; Mišić Majerus, Ljiljana; Jelačić, Jasenka; Baletić, Jagoda; Zgorelec, Renata; Bendelja, Krešo; Gotovac, Katja; Sabioncello, Ante; Gagro, Alenka et al.
Imunoreakcije na hantaviruse i leptospire // Hemoragijska vrućica s bubrežnim sindromom u Hrvatskoj. Knjiga sažetaka
Zagreb, 2003. str. 32-32 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 138045 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Imunoreakcije na hantaviruse i leptospire
(Immune response to hantavirus and leptospira)

Autori
Cebalo, Ljiljana ; Markotić, Alemka ; Mišić Majerus, Ljiljana ; Jelačić, Jasenka ; Baletić, Jagoda ; Zgorelec, Renata ; Bendelja, Krešo ; Gotovac, Katja ; Sabioncello, Ante ; Gagro, Alenka ; Kuzman, Ilija ; Avšič Županc, Tatjana ; Dekaris, Dragan ; Rabatić, Sabina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Hemoragijska vrućica s bubrežnim sindromom u Hrvatskoj. Knjiga sažetaka / - , 2003, 32-32

Skup
Simpozij-Hemoragijska vrućica s bubrežnim sindromom u Hrvatskoj

Mjesto i datum
Zagreb, 28-29.03.2003

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
hemoragijka vrućica s bubrežnim sindromom; HVBS; fenotipizacija; kemokini; citokini
(hemorrhagic fever with renal syndrom; HFRS; immunophenotypisation; chemokines; cytokines)

Sažetak
Hemoragijka vrućica s bubrežnim sindromom (HVBS) i leptospiroza su zoonoze rasprostranjene širom svijeta, a dosadašnja epidemiološka istraživanja su pokazala da je gotovo cijela Hrvatska endemsko područje za obje bolesti. Budući da predstavljaju važan javnozdravstveni problem važno ih je prepoznati i razlikovati, kao i pretpostaviti mogućnost dvojnih infekcija. Kako u kliničkoj slici obje bolesti dolazi do preklapanja glavnih simptoma i znakova (povišena temperatura, glavobolja, mijalgije, jetreni i bubrežni poremećaji), teško ih je sa sigurnošću razlikovati samo na osnovi kliničke slike. Također se i u serološkoj dijagnostici povremeno detektiraju nespecifične križne reakcije, koje zahtijevaju dodatno testiranje. Cilj našeg istraživanja bio je utvrditi ulogu nekih imuniloških parametara u imunopatogenezi obje bolesti. Ujedno smo htjeli provjeriti mogu li neki od ispitivanih parametara poslužiti u diferencijalnoj dijagnostici. Vrijednosti CCL2, CXCL8 i IL-10 u serumima bolesnika mjerene su ELISA-testom. Ekspresija površinskih biljega (TCR+HLA-DR+, CD8+CD71+, CD4+CD25+, Cd45RA+CD45RO+, CD95+, CXCR4+) na perifernim mononuklearnim stanicama određena je višestrukom imunofluorescentnom analizom na protočnom citometru. Razine CCL2 i CXCL8 su bile statistički značajno povišene u obje bolesti u odnosu na zdrave ispitanike, međutim nije bilo razlika između bolesnika s leptospirozom i HVBS-om. Vrijednosti IL-10 su bile povišene u 30% bolesnika u akutnoj fazi obiju bolesti. U bolesnika s HVBS-om, u odnosu na bolesnike s leptospirozom, nađena je značajno povišena ekspresija aktivacijskih biljega TCR+HLA-DR+, CD8+CD71+ i CD4+CD25+) na T-limfocitima. Također smo uočili razliku u ekspresiji djevičanskih (CD45RA) i memorijskih (CD45RO) biljega na T-limfocitima između HVBS-a i leptospiroze. Ekspresuija koreceptora za hiv (CXCR4) bila je snižena u bolesnika s HVBS-om ne samo u odnosu na bolesnike s leptospirozom, već je zanimljivo i u odnosu na zdrave kontrole. Dobiveni rezultati govore u prilog tome da ispitivani citokini imaju ulogu u imunopatogenezi obje bolesti, ali nisu od pomoći u diferencijalnoj dijagnostici. Površinski stanični biljezi mogli bi biti vrijedni dijagnostički parametri u razlikovanju leptospiroze i HVBS-a, međutim za potvrdu naših rezultata potrebna su daljnja ispitivanja na većem broju ispitanika. Po našim saznanjima ovo je prva usporedba imunoloških parametra o ove dvije, klinički vrlo slične bolesti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0021005

Citiraj ovu publikaciju

Cebalo, Ljiljana; Markotić, Alemka; Mišić Majerus, Ljiljana; Jelačić, Jasenka; Baletić, Jagoda; Zgorelec, Renata; Bendelja, Krešo; Gotovac, Katja; Sabioncello, Ante; Gagro, Alenka et al.
Imunoreakcije na hantaviruse i leptospire // Hemoragijska vrućica s bubrežnim sindromom u Hrvatskoj. Knjiga sažetaka
Zagreb, 2003. str. 32-32 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Cebalo, L., Markotić, A., Mišić Majerus, L., Jelačić, J., Baletić, J., Zgorelec, R., Bendelja, K., Gotovac, K., Sabioncello, A. & Gagro, A. (2003) Imunoreakcije na hantaviruse i leptospire. U: Hemoragijska vrućica s bubrežnim sindromom u Hrvatskoj. Knjiga sažetaka.
@article{article, year = {2003}, pages = {32-32}, keywords = {hemorrhagic fever with renal syndrom, HFRS, immunophenotypisation, chemokines, cytokines}, title = {Immune response to hantavirus and leptospira}, keyword = {hemorrhagic fever with renal syndrom, HFRS, immunophenotypisation, chemokines, cytokines}, publisherplace = {Zagreb} }