Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 137371

Utjecaj bezmasne prehrane na sastav masnih kiselina slezene i adipoznog tkiva štakora


Petrović, Tomislav
Utjecaj bezmasne prehrane na sastav masnih kiselina slezene i adipoznog tkiva štakora, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb


Naslov
Utjecaj bezmasne prehrane na sastav masnih kiselina slezene i adipoznog tkiva štakora
(The Influence of a Fat Free Diet on the Fatty Acid Composition in Rats' Adipose Tissue and Spleen)

Autori
Petrović, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki

Mjesto
Zagreb

Datum
06. 06

Godina
2003

Stranica
67

Mentor
Delaš, Ivančica

Ključne riječi
adipozno tkivo; slezena; bezmasna dijeta; masne kiseline; pretilost
(adipose tissue; sleen; fat free diet; fatty acids; obesity)

Sažetak
Zadatak ovog rada bio je utvrditi utjecaj bezmasne dijete na sastav masnih kiselina slezene i adipoznog tkiva štakora. Muški štakori soja Wistar, stari dva mjeseca, hranjeni su kontrolnom dijetom (KD) i bezmasnom dijetom (BD) kroz 14 dana, uz slobodan pristup vodi i hrani. Nakon žrtvovanja, adipozno tkivo i slezena su homogenizirani, te je provedena ekstrakcija lipida smjesom otapala CHCl3:CH3OH. Kvalitativno određivanje sastava lipidaprovedeno je tankoslojnom kromatografijom, dok je kvantitativno određivanje sastava masnih kiselina provedeno pripravom metilnih estera masnih kiselina te identifikacijom plinsko-masenom kromatografijom. Promjene u sastavu masnih kiselina ukupnih lipida adipoznog tkiva nakon provedene četrnaestodnevne bezmasne dijete očitovale su se u smanjenom udjelu palmitoleinske kiseline uz porast linolne kiseline. Ostale promjene, iako vidljive, nisu bile statističke značajne. U sastavu masnih kiselina ukupnih lipida slezene nakon primjene BD došlo je do pada udjela palmitoleinske kiseline, dok ostale promjene također nisu bile statistički značajne. Na osnovi dobivenih rezultata može se pretpostaviti, da tijekom četrnaestodnevne BD dolazi do supstitucije esencijalnih masnih kiselina nezasićenim masnim kiselinama endogenog podrijetla, uz korištenje palmitoleinske kiseline kao prekursora, te se na taj način nastoji održati omjer nezasićenih i zasićenih masnih kiselina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0108068

Ustanove
Medicinski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tomislav Petrović (autor)

Avatar Url Ivančica Delaš (mentor)

Citiraj ovu publikaciju

Petrović, Tomislav
Utjecaj bezmasne prehrane na sastav masnih kiselina slezene i adipoznog tkiva štakora, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb
Petrović, T. (2003) 'Utjecaj bezmasne prehrane na sastav masnih kiselina slezene i adipoznog tkiva štakora', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Petrovi\'{c}, T.}, year = {2003}, pages = {67}, keywords = {adipose tissue, sleen, fat free diet, fatty acids, obesity}, title = {The Influence of a Fat Free Diet on the Fatty Acid Composition in Rats and \#39; Adipose Tissue and Spleen}, keyword = {adipose tissue, sleen, fat free diet, fatty acids, obesity}, publisherplace = {Zagreb} }