Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Potrebna izgradnja elektroenergetskog sustava u uvjetima otvorenog tržišta električne energije (CROSBI ID 754086)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Tot, Mario ; Zeljko, Mladen Potrebna izgradnja elektroenergetskog sustava u uvjetima otvorenog tržišta električne energije // Energetski institut. 2000.

Podaci o odgovornosti

Tot, Mario ; Zeljko, Mladen

hrvatski

Potrebna izgradnja elektroenergetskog sustava u uvjetima otvorenog tržišta električne energije

Proces planiranja izgradnje elektroenergetskog sustava odvija se u uvjetima kontinuiranih promjena porasta potrošnje električne energije, tehničkog napretka, društveno ekonomskih promjena, sve složenijih problema opskrbe potrošača električnom energijom, povećanih zahtjeva u zaštiti okoliša, otvaranja tržišta i uvođenja konkurencije, poslovanja tvrtki u energetskom sektoru po tržišnim načelima. Nameće se potreba stalnog preispitivanja razvojnih planova i metodologije planiranja u cilju traženja najpovoljnijih rješenja. Širom svijeta započele su, započinju ili su već u poodmakloj fazi promjene u elektroenergetskom sektoru. Krajnji cilj ovih promjena jest omogućiti svakom potrošaču slobodan izbor opskrbljivača električnom energijom. Otvoreno tržište će poticati formiranje cijena u izravnom nadmetanju, na osnovi ponude i potražnje. Osnovni pokretač promjena jest pretpostavka da je otvaranje tržišta električne energije, odnosno konkurencija preduvjet ekonomski efikasnijem gospodarenju izvorima energije. Očekivanja se temelje na raznim nepravilnostima koje su posljedica reguliranih, vertikalnih, monopolskih elektroprivreda u kojima ne postoje pravi ekonomski signali niti za potrošače, niti za proizvođače u pogledu troškova proizvodnje, vrijednosti električne energije i izgradnje novih kapaciteta. Postoje dovoljno snažni argumenti da i Hrvatska krene u smjeru otvaranja tržišta električne energije. Želja za integracijom u europske i svjetske organizacije diktira takav razvoj stvari. Na raspolaganju su iskustva zemalja koje su već krenule, a neke i dovršile, navedene promjene. Studija se sastoji od pet poglavlja. Prvo poglavlje govori o problemu bilanci u elektroenergetskom sektoru zemlje nakon otvaranja tržišta električne energije. Drugo poglavlje je usmjereno na probleme nadležnosti, odgovornosti i postupke u planiranju novih proizvodnih kapaciteta. Treće poglavlje obrađuje ukratko metode planiranja. Četvrto poglavlje komentira organizaciju tržišta. U petom poglavlju date su neke smjernice u određivanju cijene tranzita električne energije. Nakon zaključka slijedi popis korištene literature.

planiranje; elektroenergetski sustav; tržište električne energije

nije evidentirano

engleski

Generation Expansion Planning in Open Electricity Market

nije evidentirano

generation expansion planning; electricity market

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Energetski institut

2000.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Elektrotehnika