Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Energetsko ekonomska isplativost rekonstrukcije CHE Fužine (CROSBI ID 754085)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Tot, Mario ; Alerić, Slavko ; Posavec, Ivica Energetsko ekonomska isplativost rekonstrukcije CHE Fužine // Energetski institut. 2000.

Podaci o odgovornosti

Tot, Mario ; Alerić, Slavko ; Posavec, Ivica

hrvatski

Energetsko ekonomska isplativost rekonstrukcije CHE Fužine

U podmirivanju potreba za električnom energijom potrebno je graditi nove elektrane, a izgrađena postrojenja kvalitetno i redovito održavati. U slučajevima u kojima je to tehnički moguće i ekonomski opravdano, korisno je revitalizirati elektrane tako da se dobije više snage i energije. Na taj način se smanjuje potrebna izgradnja novih elektrana, odnosno smanjuju se potrebna ulaganja u proizvodne objekte koja mogu biti značajna. Ulaganja u objekte se dodatno povećavaju sve strožim normama u očuvanju okoliša, a kada se govori o hidroelektranama bitni su i drugi utjecaji (vodoopskrba, navodnjavanje, ribogojilišta, turizam, rekreacija, očuvanje biljnog i životinjskog svijeta, ...) U ovoj studiji dat će se analiza utjecaja rekonstrukcije Crpne hidroelektrane (CHE) Fužine na povećanje iskoristivog protoka u HE Vinodol, odnosno utjecaj na povećanje proizvodnje električne energije. Osim toga, za očekivati je da će se rekonstrukcijom CHE Fužine omogućiti povoljniji raspored korištenja voda iz promatranog sliva u smislu da se proizvodi što više vršne, a što manje bazne energije u zadovoljenju dnevnog dijagrama opterećenja. Proračunat će se da li povećanje proizvodnje sustava HE Vinodol opravdava sredstva predviđena za rekonstrukciju CHE Fužine. Radi niza ograničenja uvjetovanih postojećom opremom CHE Fužine (cjevovodi, zatvarači, spirala crpke i turbine), problem sustava Vinodol riješit će se samo djelomično. Drugi korak je nadogradnja ostalih objekata. U prvom redu se misli na akumulaciju Lepenica i pripadajuću Reverzibilnu hidroelektranu (RHE) Lepenica. Analizom raspoloživih podataka o dotocima u sustavu Vinodola dat će se procjena potrebnog volumena jezera Lepenica i osnovni parametri za agregat u RHE Lepenica.

hidroelektrana; energetsko ekonomska isplativost

nije evidentirano

engleski

Energy and Economic Value of the Reconstruction of CHP Fužine

nije evidentirano

hydro power plant; energy and economic value

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Energetski institut

2000.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Elektrotehnika