Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 136301

Analiza sastava masnih kiselina u žumanjku jaja nesilica hranjenih dodatkom micelija gljive Shiitake


Beganović, Jasna
Analiza sastava masnih kiselina u žumanjku jaja nesilica hranjenih dodatkom micelija gljive Shiitake, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Analiza sastava masnih kiselina u žumanjku jaja nesilica hranjenih dodatkom micelija gljive Shiitake
(Fatty Acid Content Analysis in Yolks from Laying Hens Fed with Dietary Supplementation of Shiitake Mushroom)

Autori
Beganović, Jasna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.04

Godina
2003

Stranica
62

Mentor
Delaš, Ivančica

Ključne riječi
masne kiseline; ateroskleroza; žumanjak; gljiva Shiitake; lipoproteini
(fatty acids; atherosclerosis; egg yolk; Shiitake mushroom; lipoproteins)

Sažetak
Količina i sastav lipida koje unosimo hranom utječe na pojavu srčanih bolesti. Istraživanja potvrđuju da potrošnja dugolančanih polinezasićenih masnih kiselina ima specifičan i djelotvoran učinak na ljudsko zdravlje čime se smanjuje utjecaj neravnomjernog unosa masnih kiselina. Značajan je interes za obogaćivanje žumanjaka s polinezasićenim masnim kiselinama jer se smatra da povećane količine smanjuju rizik srčanih bolesti. Zadatak ovog rada je bio istražiti da li ishrana nesilica nadopunjena Shiitake gljivama utječe na sastav masnih kiselina žumanjka. Nesilice podijeljene u tri skupine konzumirale su hranu obogaćenu različitim udjelima micelija gljive Shiitake: kontrolna skupina (K) bez dodatka, skupina s 3% micelija gljive Shiitake (3S) i skupina s 20% micelija gljive Shiitake (20S). Uzorci žumanjaka ekstrahirani su smjesom otapala kloroform: metanol. U ekstraktima žumanjaka određen je sadržaj ukupnih lipida. Nakon metanolize određen je sastav masnih kiselina plinskom kromatografijom. U masnokiselinskom sastavu gljive Shiitake kao dominantna (59, 78%) masna kiselina nađena je linolna (C18:2,  ; 6). U sastavu masnih kiselina žumanjka nesilica hranjenih hranom obogaćenom dodatkom 3% micelija (3S) uočen je porast udjela zasićenih masnih kiselina. Analiza masnih kiselina žumanjka nesilica čija je ishrana sadržavala 20% micelija (20S) pokazala je povećani udio esencijalne linolne kiseline (C18:2,  ; 6), kao i porast udjela mononezasićenih kiselina, palmitoleinske (C16:1,  ; 7) i oleinske (C18:1,  ; 9), čime je znatno smanjen stupanj nezasićenosti (0, 65) u odnosu na kontrolnu skupinu (1, 44). Rezultati upućuju da je promjenama u hrani nesilica moguće utjecati na modulaciju sastava masnih kiselina u sastavu žumanjka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0108068

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivančica Delaš (mentor)

Avatar Url Jasna Novak (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Beganović, Jasna
Analiza sastava masnih kiselina u žumanjku jaja nesilica hranjenih dodatkom micelija gljive Shiitake, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Beganović, J. (2003) 'Analiza sastava masnih kiselina u žumanjku jaja nesilica hranjenih dodatkom micelija gljive Shiitake', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Beganovi\'{c}, J.}, year = {2003}, pages = {62}, keywords = {fatty acids, atherosclerosis, egg yolk, Shiitake mushroom, lipoproteins}, title = {Fatty Acid Content Analysis in Yolks from Laying Hens Fed with Dietary Supplementation of Shiitake Mushroom}, keyword = {fatty acids, atherosclerosis, egg yolk, Shiitake mushroom, lipoproteins}, publisherplace = {Zagreb} }