Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 135431

Zaštitni učinak katehina na ishemijsko-reperfuzijsko oštećenje miokarda izoliranoga štakorskog srca


Modun, Darko
Zaštitni učinak katehina na ishemijsko-reperfuzijsko oštećenje miokarda izoliranoga štakorskog srca 2003., magistarski rad, Medicinski fakultet, Split


Naslov
Zaštitni učinak katehina na ishemijsko-reperfuzijsko oštećenje miokarda izoliranoga štakorskog srca
(Cardioprotective effects of antioxidant catechin in isolated perfused rat hearts during reperfusion after global ischemia)

Autori
Modun, Darko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Medicinski fakultet

Mjesto
Split

Datum
17.03

Godina
2003

Stranica
66

Mentor
Boban, Mladen

Ključne riječi
Katehin; ishemija-reperfuzija; srce
(Catechin; ischemia-reperfusion; heart)

Sažetak
Epidemiološke su studije utvrdile negativnu korelaciju između smrtnosti uslijed koronarne bolesti i prehrane bogate flavonoidima. Katehin spada u flavonoide i njegov je protektivni antioksidativni učinak proučavan i potvrđen u različitim studijama. Cilj ovog istraživanja je odrediti i usporediti kardioprotektivne učinke katehina, primijenjenog in vitro ili in vivo, na izoliranom perfundiranom štakorskom srcu podvrgnutom globalnoj normotermijskoj ishemiji i reperfuziji. Nakon perfundiranja na tlaku od 70 mm Hg, srca su podvrgnuta 30-minutnoj ishemiji te 30-minutnoj reperfuziji. Životinje su podijeljene u 4 skupine (n = 10): (I) in vitro tretman, katehin (100  mol/l) je primijenjen izravno u perfuzatu 10 minuta prije ishemije, za vrijeme ishemije i tijekom prvih 10 minuta reperfuzije ; (II) in vivo pretretman, katehin (250 mg/kg tjelesne mase) je primijenjen intragastrično tijekom deset uzastopnih dana ili (III) jednokratno 1 sat prije žrtvovanja ; (IV) kontrolna skupina. Dodatna skupina koja nije podvrgnuta ishemiji je služila kao vremenska kontrola. Mjereni su slijedeći parametri: srčani ritam, atrijsko-ventrikulsko vrijeme provođenja, sistolički, dijastolički i pulsni tlak lijeve klijetke, koronarni protok, vazodilatacijski odgovor ovisan o endotelu, potrošnja kisika u miokardu, omjer između dopreme i potrošnje kisika, relativna srčana učinkovitost, aktivnost laktat dehidrogenaze i razina lipid peroksida. Prije ishemije katehin je, primijenjen izravno u perfuzatu, povećao koronarni protok i omjer između dopreme i potrošnje kisika u miokardu, ne mijenjajući srčanu frekvenciju i kontraktilnost. Nakon 30 minuta reperfuzije došlo je do oporavka pulsnog tlaka lijeve klijetke koji je iznosio: 71 2% za pretretman 10 dana, 63 3% za pretretman 1 sat, 55 3% za tretman in vitro i 42 3% za kontrolnu skupinu, u odnosu na početne predishemijske vrijednosti. Katehin je smanjio incidenciju i trajanje srčanih aritmija tijekom reperfuzije u svim tretiranim skupinama. Relativna srčana učinkovitost na kraju pokusa je bila najveća u skupini pretretman 10 dana, iako su sve tretirane skupine imale više vrijednosti u odnosu na kontrolu. Sličan zaštitni učinak je opažen i kod drugih pokazatelja srčanog oporavka. Ova studija pokazuje da katehin djeluje protektivno na ishemijsko reperfuzijsko oštećenje miokarda i da se najveća zaštita ostvaruje pretretiranjem tijekom dužeg vremenskog razdoblja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
01
0216012

Ustanove
Tehnički fakultet, Rijeka,
Medicinski fakultet, Split

Autor s matičnim brojem:
Darko Modun, (243656)