Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Seoski turizam kao nosioc očuvanja krajobrazne raznolikosti - primjer sela Krašić, Žumberačka gora (CROSBI ID 753995)

Druge vrste radova | ostalo

Pereković, Petra Seoski turizam kao nosioc očuvanja krajobrazne raznolikosti - primjer sela Krašić, Žumberačka gora // x. 2003.

Podaci o odgovornosti

Pereković, Petra

hrvatski

Seoski turizam kao nosioc očuvanja krajobrazne raznolikosti - primjer sela Krašić, Žumberačka gora

Mnoge društvene, civilizacijske i gospodarske promjene u posljednjih pedesetak godina utjecale su na promjenu uloge seljaka i način poljoprivredne proizvodnje te postepeno doveli do propadanja seoskih gospodarstava, zaraštanja poljoprivrednih površina i nestajanja graditeljske baštine. Ti su procesi utjecali na preobrazbu seoskih područja i sveukupnu sliku krajobraznog prostora. Neupitno je da se takvim prostorima nameću razvojni ciljevi kroz mjere povećanja i boljeg korištenja poljoprivrednih površina te unošenja drugih djelatnosti u prostor, no njihovo planiranje mora se temeljiti na postupcima koji obrađuju i ekološku, kulturnu i krajobraznu problematiku prostora kao sastavni dio budućeg razvoja. Područje Krašića spada u vrijedne ruralne krajobraze što je odraz tri komponente: očuvana prirodno-ekološka vrijednost, očuvani kulturni krajobraz te zaštićeni objekti kao nosioci vrijedne ruralne arhitekture. Kao prostor obilježen navedenim vrijednostima, ali i prostor nizom ranije navedenih problema ruralnih prostora, nameće se pitanje njegovog budućeg razvitka i obnove.

krajobrazne raznolikosti; seoski turizam; očuvanje krajobraza; kulturni krajobraz

nije evidentirano

engleski

Country tourisam as means of preserving landscape deverssity - example village Krašić, Žumberačka gora

nije evidentirano

landscape diversity; landscape protection; cultural landscape

nije evidentirano

Podaci o izdanju

x

2003.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)