Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 13382

Studija uticaja niobijuma u količini ispod 0, 1% na osobine konstrukcionog čelika tipa St52 u toplovaljanom stanju


Juvan, Milan; Vitez, Ivan
Studija uticaja niobijuma u količini ispod 0, 1% na osobine konstrukcionog čelika tipa St52 u toplovaljanom stanju // Jubilarna proslava 10-godišnjeg rada MI "Hasan Brkić" i MF Zenica / Kapetanović, Kemal (ur.).
Zenica: Metalurški institut Zenica, 1971. str. 1-17 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Studija uticaja niobijuma u količini ispod 0, 1% na osobine konstrukcionog čelika tipa St52 u toplovaljanom stanju

Autori
Juvan, Milan ; Vitez, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Jubilarna proslava 10-godišnjeg rada MI "Hasan Brkić" i MF Zenica / Kapetanović, Kemal - Zenica : Metalurški institut Zenica, 1971, 1-17

Skup
Jubilarna proslava 10-godišnjeg rada MI "Hasan Brkić" i MF Zenica, Predavanje iz djelatnosti instituta

Mjesto i datum
Zenica, BiH, 29.09.1971

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Sažetak
Prikazani su postupci i dobijeni rezultati na razvijanju visokovrednog konstrukcionog čelika minimalne granice razvlačenja 42 kp/mm2 i minimalne žilavosti 3, 5 kpm/cm2. Osnovni zadatak bio je ostvariti ove osobine u toplovaljanom stanju. Za realizaciju ovog zadatka izradjen je niz poluindustrijskih talina tipa St52 od kojih je veći broj mikrolegiran niobijumom u količini 0, 005% do 0, 098%, a manji deo bio je bez niobijuma i služio je za poredjenje. Pokušalo se najpre, u cilju ubrzavanja rada i uštede, sa preradom na poluindustriskim postrojenjima. Dobijene su, međutim, neodgovarajuće strukture, a time i slabe mehaničke osobine. Prešlo se na kombinaciju poluindustriskih i industriskih opita. Taline su izradjene u poluindustriskim agregatima, a zatim valjane na industriskim postrojenjima uz kontrolu temperature zagrevanja i završne temperature valjanja. Rezultati su bili zadovoljavajući. Ocenjen je uticaj završne temperature valjanja.

Izvorni jezik
BosPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Ivan Vitez, (207884)