Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Proizvodnja prehrambenih proizvoda procesom čiste tehnologije - ekstruzije (CROSBI ID 493673)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Brnčić, Mladen ; Tripalo, Branko ; Ježek, Damir Proizvodnja prehrambenih proizvoda procesom čiste tehnologije - ekstruzije // 1. HRVATSKA KONFERENCIJA - EKOINŽENJERSTVO 2002 / Koprivanac, Natalija (ur.). Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2002. str. 60-x

Podaci o odgovornosti

Brnčić, Mladen ; Tripalo, Branko ; Ježek, Damir

hrvatski

Proizvodnja prehrambenih proizvoda procesom čiste tehnologije - ekstruzije

Tehnologija ekstruzije oduvijek je imala važnu ulogu u prehrambenoj industriji. Postupak ekstruzije u prehrambenoj industriji datira od kraja devetnaestog stoljeća i to na samom početku u tehnologiji mesa. Sam proces je mnogo stariji i u industriji se počinje koristiti već u osamnaestom stoljeću. Od prapočetaka se upotrebljava u proizvodnji bešavnih olovnih cijevi, guma, različitih tipova plastike i plastičnih folija. Posebno je interesantan razvoj i primjena ekstruzije i ekstrudera u proizvodnji prehrambenih proizvoda različitih vrsta. Sam postupak ekstruzije je u osnovi proces gdje se neka prehrambena sirovina (npr.pšenična krupica), podvrgava operacijama miješanja, stlačivanja mase, grijanja i smicanja kroz oblikovanu sapnicu, koja je izrađena tako, da oblikuje i pomoću ekspanzije suši gotovi proizvod, ekstrudat. Danas je proces ekstruzije postao nezaobilazan u proizvodnji hrane. Najprepoznatljivija upotreba ekstrudera u prehrambenoj industriji jest u dobivanju različitih vrsta tjestenina, flipsova i ŤSnackť ili ŤReady to eatť cerealnih proizvoda. Prednost procesa ekstruzije u odnosu na tradicionalne metode je u tome što su ekstruderi lako prilagodljivi za proizvodnju različitih vrsta proizvoda, štede energiju, automatski su kontolirani i kompjuterski vođeni, manji su u odnosu na stare tehnologije, potpuni su bioreaktori a sam proces je gotovo potpuno čist i neškodljiv za okolinu. Energetski gledano, već u startu ekstruderi rade sa manjom vlažnošću sirovog materijala što u konačnici donosi značajne ušetede mehaničke i toplinske energije. Tokom Ťkuhanjať u ekstruderu, optimalnim postavljanjem odnosa teksture i uvjeta rada (temperatura, tlak, broj okretaja puža, doziranje sirovine i vode) postiže se ekspanzija proizvoda ekstrudata koji je gotovo pripremljen za pakiranje, tj. potrebno ga je vrlo malo dosušiti. Ušteda u sirovini (19%), smanjenju troška sata rada (14%), manji proizvodni prostor (36%), te velika ušteda u kapitalnoj investiciji (44%), stavljaju ekstruziju ispred starijih tehnologija u proizvodnji hrane. Kako se danas vrlo velika pažnja posvećuje zaštiti okoliša, uštedi energije te kontinuiranosti procesa, mnoge industrije mijenjaju postojeća klasična, nečista i skupa postrojenja sa različitim tipovima ekstrudera, koji svojim proizvodnim, ekološki čistim karakteristikama i vrhunskim proizvodima, preuzimaju Ťodgovornostť za što čistiji i štedljiviji proces i proizvod.

Ekstruzija; ekologija; ekstruder

nije evidentirano

engleski

Manufacturing of food products with the clean process technology - extrusion

nije evidentirano

Extrusion; ecology; extruder

nije evidentirano

Podaci o prilogu

60-x.

2002.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

1. HRVATSKA KONFERENCIJA - EKOINŽENJERSTVO 2002

Koprivanac, Natalija

Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)

Podaci o skupu

1. HRVATSKA KONFERENCIJA EKOINŽENJERSTVO 2002

poster

22.10.2002-24.10.2002

Plitvička Jezera, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija