Značenje određivanja goveđeg tkiva u mesnim proizvodima (CROSBI ID 493651)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Cvrtila, Željka ; Bažulić, Davorin ; Kozačinski, Lidija ; Hadžiosmanović, Mirza
hrvatski
Značenje određivanja goveđeg tkiva u mesnim proizvodima
Glavnim razlogom za utvrđivanjem vrsta mesa u toplinski obrađenim ili neobrađenim proizvodima od mesa je želja da se potrošač, trgovina i industrija zaštite od lažnih deklariranja proizvoda i krivotvorenja određenih vrsta proizvoda, što je vrlo značajno sa zdravstvenog i religioznog, te ekonomskog stanovišta. Potreba za kontrolom kakvoće u tom području djelovanja je znatno porasla posljednjih nekoliko godina, posebno rigoroznim uvjetima trgovine u Europskoj uniji (EU). Identifikacijom vrste tkiva u proizvodima moguće je prevenirati konzumaciju proizvoda u čijem sastavu se nalazi goveđe tkivo, što je danas zbog opasnosti od goveđe spongiformne encefalopatije (GSE) izuzetno značajno.Rezultati istraživanja pokazuju da je točnost ELISA-testa za dokazivanje vrsta mesa u toplinski obrađenim proizvodima vrlo velika.
utvrđivanje vrsta mesa; ELISA metoda
nije evidentirano
engleski
Signifficance of determination of bovine tissue in meat products
nije evidentirano
determination of meat type; ELISA method
nije evidentirano
Podaci o prilogu
191-192.
2003.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Podaci o skupu
Stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem Zdravlje kroz hranu i ljekovito bilje
poster
09.04.2003-11.04.2003
Zadar, Hrvatska