Tovna sposobnost i kvaliteta mesa simentalske junadi (CROSBI ID 337636)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Satinović, Mario
Karadjole, Ivo
hrvatski
Tovna sposobnost i kvaliteta mesa simentalske junadi
Istraživanja su provedena s ciljem da se utvrdi tovna sposobnost, klaonička kakvoća i sastav mesa kod simentalske junadi u Hrvatskoj. U pokusu je bilo ukupno 88 junadi, podijeljenih u 7 skupina polubraće različitih očeva iz progenog testa. Masa tijela na početku tova kod sve istraživane junadi u prosjeku je bila 170, 73 kg ; masa tijela junadi na kraju tova 553, 09 kg i prosječni dnevni prirast tijekom tova je bio 1, 25 kg. Analizom varijance utvrđene su statistički značajne razlike (p<0, 05) između istraživanih skupina junadi - sinova različitih očeva za sva navedena obilježja. Masa tijela junadi prije klanja u prosjeku je bila 528, 52 kg ; masa toplih polovica 319, 41 kg ; topli randman mesa 60, 43% masa hladnih polovica 314, 84 kg i hladni randman mesa 59, 57%. Masa bubrežnog i zdjeličnog loja u prosjeku je iznosila 10, 98 kg te udio bubrežnog i zdjeličnog loja u masi hladnih polovica 3, 46%. Provedenom analizom varijance smo utvrdili statistički značajne razlike (p<0, 05) između sedam promatranih skupina junadi za sva navedena obilježja osim za topli i hladni randman mesa. Udio mišića sve istražene junadi u prosjeku je bio 61, 55% udio masti 14, 07% udio kostiju 17, 98% te udio tetiva i ovojnica 5, 66%. Analizom varijance utvrđene su statistički značajne razlike (p<0, 05) između srednjih vrijednosti istraživanih skupina samo za udio mišića te udio tetiva i ovojnica.
Tovna sposobnost; klaonička kakvoća; sastav mesa; simentalska junad
nije evidentirano
engleski
Fattening capacity and meat quality in simmental young bulls
nije evidentirano
Fattening capacity; slaughtering quality; meat composition; Simmental young bulls
nije evidentirano
Podaci o izdanju
26
30.09.2002.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veterinarski fakultet, Zagreb
Zagreb