Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Izvješće o sustavnim arheološkim istraživanjima na lokalitetu "Galovo" u Slavonskom Brodu tijekom 2003.g. (CROSBI ID 753938)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Minichreiter, Kornelija Izvješće o sustavnim arheološkim istraživanjima na lokalitetu "Galovo" u Slavonskom Brodu tijekom 2003.g. // Institut za arheologiju, Zagreb. 2003.

Podaci o odgovornosti

Minichreiter, Kornelija

hrvatski

Izvješće o sustavnim arheološkim istraživanjima na lokalitetu "Galovo" u Slavonskom Brodu tijekom 2003.g.

Tijekom 2003.g. obavljena je šesta godina sustavnih izvornih znanstvenih arheoloških istraživanja na zemljištu "Galovo" u Slavonskom Brodu. Institut za arheologiju iz Zagreba i Muzej Brodskog Posavlja iz Slavonskog Broda istražili su daljnjih 300 m2 zapadnog dijela starčevačkog naselja. Istražene su dvije velike zemunice sjeverozapadna i zapadna: sjeverozapadna je stambenog karaktera sa nekoliko prostorija za stanovanje, a zapadna je radna zemunica u kojoj su bile izgrađene četiri lončarske peći za malo posuđe, žrtvenike i male glinene predmete. Ove godine pronađeno je daljnjih 30 žrtvenika tako da je do sada otkriveno oko 100 primjeraka različitih tipova. Posebnost ovogodišnjih radova je otkriće dvije zoomorfne figurice od kosti a također i posebno ukrašeni žrtvenici. Litički nalazi bili su brojni i raznovrsni a pronađeno je i ostataka životinjskih kosti. Nakon radova planira se obaviti interdisciplinarne analize ugljena i zemlje.Prošlogodišnje analize ugljena u Institutu "Ruđer Bošković" u Zagrebu odredile su dataciju naselja od oko 5.700 - 5.300.g. prije Krista.

Starčevačka kultura; Brodska Posavina; Hrvatska; najnovija otkrića

nije evidentirano

engleski

Report on systematic archaeological excavations at the site of "Galovo" Slavonski Brod

nije evidentirano

Starčevo culture; Sava river basin; Croatia; recent discoveries

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Institut za arheologiju, Zagreb

2003.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Arheologija