Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Izvješće o rezultatima sustavnih arheoloških istraživanja na "Galovu" u Slavonskom Brodu tijekom 1997.g. (CROSBI ID 753934)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Minichreiter, Kornelija Izvješće o rezultatima sustavnih arheoloških istraživanja na "Galovu" u Slavonskom Brodu tijekom 1997.g. // U Institutu za arheologiju, Zagreb. 1997.

Podaci o odgovornosti

Minichreiter, Kornelija

hrvatski

Izvješće o rezultatima sustavnih arheoloških istraživanja na "Galovu" u Slavonskom Brodu tijekom 1997.g.

Tijekom ljeta 1997.g. Institut za arheologiju iz Zagreba i Muzej Brodskog Posavlja iz Slavonskog Broda proveli su zaštitna arheološka istraživanja na "Galovu" u sjeveroistočnom rubnom dijelu registrirane arheološke zone Slavonskog Broda. Brodska je Ciglana iskopom zemljišta nepovratno uništila dio lokaliteta, jer nije bila upozorena na zaštičenu zonu. Intervencijom Muzeja Brodskog Posavlja uništavanje lokaliteta je obustavljeno i organizirana je prva faza zaštitnih radova u kojoj je istraženo 800 m2.U gornjem sloju ispod površine otkriven je dio nekropole s paljevinskim grobovima skupine Gređani-Barice (početak kasnog brončanog doba). U donjem sloju na dubini od 80 cm otkriven je dio obredno-ukopnog prostora starčevačkog naselja iz rane faze razvitka starčevačke kulture Linear A - rani neolitik). U velikoj zemunici (15 X 7 m) otkrivene su dvije obredne peći, tri ljudska kostura (2 bez glave), nekoliko skupina keramičkih posuda s brojnim životinjskim kostima i goveđi rog ukopan kultno na dnu središnjeg dijela zemunice.Zapadno od velike zemunice otkrivena je manja (5 X 5 m) s jednim kosturom čija lubanja mije imala lice. Uokolo manje zemunice otkriveni su ostaci nizova drvenih stupova, koji su na sjevernom ulaznom dijelu oblikovali trijem. Pokraj brojnih komada glinenog posuđa i oko 4.500 raznovrsnih litičkih izrađevina (21 sjekira i jedna s rupom) otkriveni su uz ukope: grudica okera, zoomorfna idoloplastika i zoomorfni mali žrtvenik.

Slavonski Brod; Posavina; sjeverna Hrvatska; starčevačka kultura; rani neolitik; novi rezultati

nije evidentirano

engleski

Report on systematic archaeological investigations at "Galovo" Slavonski Brod in 1997.g.

nije evidentirano

Slavonski Brod; Sava River basin; Northern Croatia; Starčevo culture; early Neolithic; new results

nije evidentirano

Podaci o izdanju

U Institutu za arheologiju, Zagreb

1997.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Arheologija