Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 132017

Mjeriteljski pojmovi u najstarijim hrvatskim rječnicima


Jakobović, Zvonimir
Mjeriteljski pojmovi u najstarijim hrvatskim rječnicima 2003., magistarski rad, Filozofski fakultet, Zagreb


Naslov
Mjeriteljski pojmovi u najstarijim hrvatskim rječnicima
(Metrologycal Concepts in Most Ancient Croatian Dictionaries)

Autori
Jakobović, Zvonimir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Filozofski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
03.10

Godina
2003

Stranica
88

Mentor
Boras, Damir

Ključne riječi
Mjerenje; mjeriteljstvo; pojam; naziv; rječnik; mjeriteljsko nazivlje; kodificiranje nazivlja; fizikalna veličina; mjerna jedinica; norma
(Measurement; metrology; concept; term; dictionary; metrologycal terminology; codification of terminology; physical quantity; unit of measurement; standard)

Sažetak
Mjeriteljsko nazivlje kojim se iskazuju mjerni podatci važno je u svekolikoj razmjeni informacija, osobito u vrijeme regionalnih i svjetskih integracija. Temelj su praćenju nastanka i razvoja mjeriteljskog nazivlja na hrvatskome jeziku istraživanja najstarijih hrvatskih rječnika. lstraženo je mjeriteljsko nazivlje u trima izvorima: Vrančićevu Rječniku, Habdelićevu Rječniku i Belostenčevu Gazofilaciju. Mjeriteljsko je nazivlje u tim izvorima izdvojeno, usporecteno mectusobno te s današnjim hrvatskim nazivima. Rezultat je te obradbe nekoliko zanimljivih činjenica, od kojih su najvažnije da je najveći broj mjeriteljskih naziva zapaženih u istraživanim izvorima jednak današnjima, da se jednako nazivlje nalazi i u današnjim hrvatskim rječnicima, leksikonima i temeljnim mjeriteljskim normama. Spoznaje iz ovih istraživanja mogu poslužiti pri odabiru mjeriteljskog nazivlja u današnjim publikacijama, te biti poticajem temeljitijih i dubljih istraživanja nastanka i razvoja hrvatskih stručnih naziva u području prirodnih znanosti i tehnike.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Informacijske i komunikacijske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0130464

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Zvonimir Jakobović, (17782)