Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 130652

Matematičko modeliranje utjecaja ukupnih primjesa i vlage zrna na hektolitarsku masu pšenice


Krička, Tajana; Jukić, Željko; Voća, Neven; Voća, Sandra; Maksić, Denis
Matematičko modeliranje utjecaja ukupnih primjesa i vlage zrna na hektolitarsku masu pšenice // Poljoprivredna znanstvena smotra, 67 (2002), 2; 91-99 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 130652 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Matematičko modeliranje utjecaja ukupnih primjesa i vlage zrna na hektolitarsku masu pšenice
(Mathematical Models of Influence of Total Admixtures and Kernel Moisture on Hectoliter Weight of Wheat)

Autori
Krička, Tajana ; Jukić, Željko ; Voća, Neven ; Voća, Sandra ; Maksić, Denis

Izvornik
Poljoprivredna znanstvena smotra (1331-7768) 67 (2002), 2; 91-99

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Pšenica; primjese; vlaga zrna; čišćenje; hektolitarska masa
(Wheat; admixtures; kernel moisture; purification; hectoliter weight)

Sažetak
Da bi se utvrdilo da li se odnosi između hektolitarske mase, ukupnih primjesa i njihovih komponenata te vlage zrna pšenice mogu matematički modelirati, kroz trogodišnje razdoblje uzimani su uzorci pšenice prilikom prijama u jednom silosu na području sjeverozapadne Hrvatske. Namjera istraživanja bila je, odrediti utjecaj prije navedenih veličina jedne na drugu ali bez podataka o sortama i agrotehnici odnosno, snimiti stanje upravo onako kako ono izgleda kod prijama kako pšenice uzgojene uz višu agrotehniku, tako i kod pšenice uzgojene na niskoj agrotehnici. Svake godine uzeto je 20 slučajno odabranih uzoraka. U svim uzorcima određena je hektolitarska masa, vlaga u zrnu i ukupne primjese, a u zadnjoj godini istraživanja određene su i pojedinačne vrijednosti crnih i bijelih primjesa kao i njihovih komponenti. Pomoću koeficijenta korelacije prikazan je utjecaj prije navedenih veličina jedne na drugu, kao i utjecaj komponenti crnih i bijelih primjesa na hektolitarsku masu i vlagu zrna. Međusobni utjecaj nabrojenih veličina matematički je modeliran pomoću linearnih jednadžbi. U trogodišnjem razdoblju istraživanja u prosjeku hektolitarska masa i ukupne primjese su u negativnoj korelaciji (r = - 0, 38 ; P < 0, 01). U negativnoj korelaciji su i hektolitarska masa i vlaga zrna (r = -0, 37 ; P < 0, 01). Kada se raspon vlaga u zrnu koje su utvrđene u istraživanju podijeli na četiri manja raspona onda se još bolje može vidjeti koji od odabranih raspona vlage zrna najbolje korelira sa hektolitarskom masom i ukupnim primjesama. U drugoj godini to su bili rasponi od 12, 5 &#8211 ; 13, 5% (r = -0, 67 ; P < 0, 05) i 13, 6 &#8211 ; 14, 5% vlage u zrnu (r = -0, 85 ; P < 0, 05), a u trećoj godini raspon od 13, 6 &#8211 ; 14, 5% vlage u zrnu (r = -0, 83 ; P < 0, 05). Na hektolitarsku masu više su utjecale crne primjese od bijelih, a od crnih primjesa na hektolitarsku masu najviše utječe udio korovskog sjemena. Između crnih primjesa i hektolitarske mase utvrđena je negativna korelacija (r = -0, 56 ; P < 0, 01), baš kao i između udjela korovskog sjemena i hektolitarske mase (r = -0, 55 ; P < 0, 05). Analizom omjera između hektolitarske mase, ukupnih primjesa, crnih i bijelih primjesa iznad 70, 8 kg/hl smanjivao se sadržaj ukupnih i crnih primjesa, a povećavao sadržaj bijelih primjesa. Analizom omjera između vlage te crnih, bijelih i ukupnih primjesa, utvrđeno je da se povećanjem vlage iznad 11% povećao i sadržaj bijelih primjesa, a sadržaj ukupnih i crnih primjesa se smanjio. Rezultati istraživanja pokazuju da matematičko modeliranje za navedene veličine nije pouzdano jer su koeficijent determinacije za prikazane primjese, vlagu u zrnu i hektolitarsku masu mali. Jedino je u drugoj godini istraživanja jednadžba omjera za hektolitarsku masu i ukupne primjese pokazala veći koeficijent determinacije (0, 6068). Koeficijenti determinacije (R2) za linearne jednadžbe promatranih veličina u istraživanju su mali, što nam govori da će se ovakvi odnosi između hektolitarske mase, vlage u zrnu i ukupnih primjesa, vlage u zrnu i crnih i bijelih primjesa vrlo teško ponovno pojaviti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0178001

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tajana Krička (autor)

Avatar Url Sandra Voća (autor)

Avatar Url Željko Jukić (autor)

Avatar Url Neven Voća (autor)


Citiraj ovu publikaciju

Krička, Tajana; Jukić, Željko; Voća, Neven; Voća, Sandra; Maksić, Denis
Matematičko modeliranje utjecaja ukupnih primjesa i vlage zrna na hektolitarsku masu pšenice // Poljoprivredna znanstvena smotra, 67 (2002), 2; 91-99 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Krička, T., Jukić, Ž., Voća, N., Voća, S. & Maksić, D. (2002) Matematičko modeliranje utjecaja ukupnih primjesa i vlage zrna na hektolitarsku masu pšenice. Poljoprivredna znanstvena smotra, 67 (2), 91-99.
@article{article, year = {2002}, pages = {91-99}, keywords = {P\v{s}enica, primjese, vlaga zrna, \v{c}i\v{s}\'{c}enje, hektolitarska masa}, journal = {Poljoprivredna znanstvena smotra}, volume = {67}, number = {2}, issn = {1331-7768}, title = {Matemati\v{c}ko modeliranje utjecaja ukupnih primjesa i vlage zrna na hektolitarsku masu p\v{s}enice}, keyword = {P\v{s}enica, primjese, vlaga zrna, \v{c}i\v{s}\'{c}enje, hektolitarska masa} }
@article{article, year = {2002}, pages = {91-99}, keywords = {Wheat, admixtures, kernel moisture, purification, hectoliter weight}, journal = {Poljoprivredna znanstvena smotra}, volume = {67}, number = {2}, issn = {1331-7768}, title = {Mathematical Models of Influence of Total Admixtures and Kernel Moisture on Hectoliter Weight of Wheat}, keyword = {Wheat, admixtures, kernel moisture, purification, hectoliter weight} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font