Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 130022

Kvaliteta života mladih u područjima koja su stradala u ratu


Raboteg-Šarić, Zora
Kvaliteta života mladih u područjima koja su stradala u ratu // Dijete i društvo, 4 (2002), 1-2; 49-68 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 130022 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvaliteta života mladih u područjima koja su stradala u ratu
(Quality of life of young people in war-affected areas)

Autori
Raboteg-Šarić, Zora

Izvornik
Dijete i društvo (1332-3210) 4 (2002), 1-2; 49-68

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
kvaliteta života; mladi; životni standard; lokalne zajednice; područja pogođena ratom
(quality of life; young people; standard of living; local communities; war-affected areas)

Sažetak
Radi ispitivanja kvalitete života mladih koji žive u područjima posebne državne skrbi Republika Hrvatske provedeno je opsežno anketno istraživanje na reprezentativnom uzorku od 1106 učenika završnih razreda srednjih škola. U ovom radu iznose se i interpretiraju rezultati terenskog istraživanja koje je provedeno 1999. godine na reprezentativnom uzorku od 1106 učenika završnih razreda svih srednjih škola koje se nalaze u područjima posebne državne skrbi. U istraživanju su sudjelovali učenici iz sljedećih mjesta: Beli Manastir, Benkovac, Drniš, Glina, Hrvatska Kostajnica, Ilok, Knin, Korenica, Obrovac, Pakrac, Petrinja, Slunj, Topusko i Vukovar. Učenici su odgovarali na opsežan anketni upitnik koji uključuje više skupina varijabli: sociodemografska i obiteljska struktura, ocjena životnog standarda, kvaliteta stanovanja i socijalnih odnosa, uvjeti života u mjestu stanovanja, planiranje budućnosti i profesionalne aspiracije, socijalni stavovi i ocjena društvenog položaja mladih te aktivnosti u slobodnom vremenu. Provedeno je također i dodatno kvalitativno istraživanje koje uključuje analizu eseja 306 učenika o uvjetima života u njihovom mjestu, planovima za budućnost, te prijedlozima za poboljšanje kvalitete života mladih. U ovom se radu izlažu osnovni rezultati anketnog istraživanja koji se odnose na sociodemografska obilježja i životni standard populacije mladih, svjedoka ratnih zbivanja, kao i na uvjete života u područjima koja su bila najviše pogođena ratom, te analiza sadržaja učeničkih eseja o kvaliteti života mladih u njihovu mjestu stanovanja. Nizak životni standard, nedostatak mogućnosti zapošljavanja, razorene zajednice i osjećaj nesigurnosti, nedostatak mjesta za izlazak i zabavu, smanjene mogućnosti za sudjelovanjem u društvenim, kulturnim i kreativnim aktivnostima, dio su svakodnevnog života mladih. Posljedice rata očituju se i u promijenjenim međuljudskim odnosima, pomanjkanju nade i prevladavajućoj apatiji. Mladi u područjima koja su stradala u ratu vide sebe kao izgubljenu generaciju koja mora negdje drugdje potražiti bolju budućnost. Na temelju analize najvažnijih pokazatelja životne situacije mladih u područjima posebne državne skrbi, kao i na temelju prijedloga samih mladih, izrađene su preporuke za daljnje djelovanje na poboljšanju njihove kvalitete života.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
0194102

Ustanove:
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zora Raboteg-Šarić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Raboteg-Šarić, Zora
Kvaliteta života mladih u područjima koja su stradala u ratu // Dijete i društvo, 4 (2002), 1-2; 49-68 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Raboteg-Šarić, Z. (2002) Kvaliteta života mladih u područjima koja su stradala u ratu. Dijete i društvo, 4 (1-2), 49-68.
@article{article, author = {Raboteg-\v{S}ari\'{c}, Zora}, year = {2002}, pages = {49-68}, keywords = {kvaliteta \v{z}ivota, mladi, \v{z}ivotni standard, lokalne zajednice, podru\v{c}ja pogo\djena ratom}, journal = {Dijete i dru\v{s}tvo}, volume = {4}, number = {1-2}, issn = {1332-3210}, title = {Kvaliteta \v{z}ivota mladih u podru\v{c}jima koja su stradala u ratu}, keyword = {kvaliteta \v{z}ivota, mladi, \v{z}ivotni standard, lokalne zajednice, podru\v{c}ja pogo\djena ratom} }
@article{article, author = {Raboteg-\v{S}ari\'{c}, Zora}, year = {2002}, pages = {49-68}, keywords = {quality of life, young people, standard of living, local communities, war-affected areas}, journal = {Dijete i dru\v{s}tvo}, volume = {4}, number = {1-2}, issn = {1332-3210}, title = {Quality of life of young people in war-affected areas}, keyword = {quality of life, young people, standard of living, local communities, war-affected areas} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font