Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 129291

Moravizmi u hrvatskoglagoljskim tekstovima


Šimić, Marinka
Moravizmi u hrvatskoglagoljskim tekstovima // Glagoljica i hrvatski glagolizam: Zbornik radova s međunarodnoga znanstvenog skupa povodom 100. obljetnice Staroslavenske akademije i 50. obljetnice Staroslavenskog instituta (Zagreb-Krk 2.-6. listopada 2002.) / Duerrigl, Marija Ana ; Mihaljević, Milan ; Velčić, Franjo (ur.).
Zagreb -Krk: Staroslavenski institut i Krčka biskupija, 2004. str. 577-586 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Moravizmi u hrvatskoglagoljskim tekstovima
(Moravisms in croato glagolitic codex)

Autori
Šimić, Marinka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Glagoljica i hrvatski glagolizam: Zbornik radova s međunarodnoga znanstvenog skupa povodom 100. obljetnice Staroslavenske akademije i 50. obljetnice Staroslavenskog instituta (Zagreb-Krk 2.-6. listopada 2002.) / Duerrigl, Marija Ana ; Mihaljević, Milan ; Velčić, Franjo - Zagreb -Krk : Staroslavenski institut i Krčka biskupija, 2004, 577-586

Skup
Glagoljica i hrvatski glagolizam: Međunarodni znanstveni skup povodom 100. obljetnice Staroslavenske akademije i 50. obljetnice Staroslavenskog instituta

Mjesto i datum
Zagreb, Krk, 2-6. 10. 2002

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Moravizmi; leksik
(Moravisms; lexic)

Sažetak
U članku se govori o leksičkim moravizmima, tj. leksemima koji su u slavenske biblijske prijevode ušli u Moravskoj, u hrvatskoglagoljskim tekstovima. Rad se temelji na građi koja je prikupljena u Staroslavenskom institutu za Rječnik crkvenoslavenskoga jezika hrvatske redakcije. Iako u povijesnim izvorima za najstarije ćirilometodsko razdoblje slavenske pismenosti nema potvrda o dodiru Hrvata s moravskom misijom, može se pretpostaviti da je do tog utjecaaja došlo, ako ne ranije a ono zasigurno nakon protjerivanja slavenskih svećenika iz Moravske. To potvrđuju očuvani moravizmi u hrvatskoglagoljskim tekstovima. Zaključeno je da su moravizmi česti u najstarijim hrvatskoglagoljskim misalima i brevijarima, ali se čuvaju i u mlađim, npr. Novljanskom drugom brevijaru.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0090001

Autor s matičnim brojem:
Marinka Šimić, (112816)