Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj dodatka ružmarina na fenolne spojeve i oksidacijsku stabilnost maslinovog ulja (CROSBI ID 337421)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kolanović, Josipa Utjecaj dodatka ružmarina na fenolne spojeve i oksidacijsku stabilnost maslinovog ulja / Štrucelj, Dubravka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2002

Podaci o odgovornosti

Kolanović, Josipa

Štrucelj, Dubravka

hrvatski

Utjecaj dodatka ružmarina na fenolne spojeve i oksidacijsku stabilnost maslinovog ulja

U ovom radu se ispitalo djelovanje ružmarina na djevičansko maslinovo ulje i njegovu smjesu s rafiniranim maslinovoim uljem: osim metanolnog ekstrakta ružmarina ulju su se dodali listići, a u jednom uzorku se provela maceracija s usitnjenim listićima. Praćene su hidrolitičke i oksidacijske promjene, određen je klorofil i indeks boje, provedena je spektrofotometrijska analiza u UV-području i određen je udio fenolnih spojeva i intenzitet gorčine. Sastavljena panel grupa je senzorski ocijenila uzorke. Pratio se utjecaj djelovanja ružmarina na maslinovo ulje tako što su se iste analize provela nakon 30 dana. Posebno se odredila održivost ulja bez i sa dodatkom preparata ružmarina u uvjetima Rancimat testa pri 100 'C i 120 'C. Na osnovu fizikalno-kemijskih pokazatelja kakvoće ulja, najbolji način za dodavanje ružmarina je maceracija ulja i samljevenih listića. Ova ulja su i oksidacijski najstabilnija. Pri 120 'C, macerirano djevičansko maslinovo ulje i smjesa s rafiniranim imaju gotovo dvostruko dužu indukcijsku periodu u usporedbi s ostalim uzorcima. Antioksidacijski spojevi ružmarina su najvjerojatnije sinergisti antioksidansima iz maslinovog ulja.

djevičansko maslinovo ulje; rafinirano maslinovo ulje; ružmarin; oksidacijska stabilnost; fenoli

nije evidentirano

engleski

The influence of rosemary on phenol compounds and oxidative stability of olive oil

nije evidentirano

virgin olive oil; refined olive oil; rosemary; oxidative stability; phenols

nije evidentirano

Podaci o izdanju

85

07.11.2002.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija