Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ispitivanje inhibicije α-glukozidaze odabranim polifenolima (CROSBI ID 461314)

Ocjenski rad | diplomski rad

Pavičić, Marija Ispitivanje inhibicije α-glukozidaze odabranim polifenolima / Vladimir-Knežević, Sanda (mentor); Zagreb, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, . 2022

Podaci o odgovornosti

Pavičić, Marija

Vladimir-Knežević, Sanda

hrvatski

Ispitivanje inhibicije α-glukozidaze odabranim polifenolima

Šećerna bolest kronični je metabolički poremećaj sa sve većim brojem oboljelih. Kao jedan od vodećih uzroka smrtnosti u svijetu predstavlja značajan javnozdravstveni problem. Prevencija, rano otkrivanje te adekvatna terapija su ključne za sprječavanje progresije bolesti i njezinih komplikacija. Bioakivne tvari iz biljaka se sve više istražuju zbog potencijalnih antidijabetičkih svojstava, a manje neželjenih učinaka u odnosu na konvencionalno dostupne antidijabetike. Sposobnost inhibicije α-glukozidaze jedno je od tih poželjnih svojstava budući da smanjivanjem i usporavanjem apsorpcije glukoze doprinosi kontroli postprandijalne hiperglikemije. Cilj ovog rada bio je provesti usporedno ispitivanje sposobnosti odabranih polifenola da inhibiraju aktivnost enzima α-glukozidaze te pronaći poveznicu između učinka i strukturnih obilježja ispitivanih spojeva. Među flavonoidima, najučinkovitijim su se pokazali flavonoli koji imaju dvostruku C2=C3 vezu, hidroksilnu skupinu na C-3 i karbonilnu skupinu na C-4 u središnjem heterocikličnom prstenu C te hidroksilirani aromatski prsten B. Flavonol miricetin (IC50 63, 84 μg/mL), kao jedini ispitani 3', 4', 5'-trihidroksilirani spoj, pokazao se snažnijim inhibitorom enzima u odnosu na di- i monohidroksilirane flavonoide u prstenu B. Fenolne kiseline su se pokazale značajno slabijim inhibitorima enzima u usporedbi s flavonoidima, a na učinak je utjecao stupanj hidroksilacije i metoksilacije aromatskog prstena. Od svih ispitivanih polifenola, stilben resveratrol je pokazao najveću sposobnost inhibicije α-glukozidaze.

polifenoli, flavonoidi, fenolne kiseline, stilbeni, α-glukozidaza, šećerna bolest

nije evidentirano

engleski

Study of α-glucosidase inhibition by selected polyphenols

nije evidentirano

polyphenols, flavonoids, phenolic acids, stilbenes, α-glucosidase, diabetes

nije evidentirano

Podaci o izdanju

60

16.11.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Farmacija

Poveznice