Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kinetika i mehanizam reakcija homovanilinskog alkohola i hidroksitirozola s DPPH radikalom (CROSBI ID 461215)

Ocjenski rad | diplomski rad

Mustać, Stipe Kinetika i mehanizam reakcija homovanilinskog alkohola i hidroksitirozola s DPPH radikalom / Cvijeta Jakobušić Brala (mentor); Zagreb, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, . 2023

Podaci o odgovornosti

Mustać, Stipe

Cvijeta Jakobušić Brala

hrvatski

Kinetika i mehanizam reakcija homovanilinskog alkohola i hidroksitirozola s DPPH radikalom

Hidroksitirozol i homovanilinski alkohol smatraju se snažnim antioksidansima koji svojim antioksidativnim učincima ostvaruju niz biološki povoljnih učinaka koji se intenzivno proučavaju. Međutim, u literaturi nema veliki broj podataka o kinetičkim obilježjima i mehanizmu njihovih antioksidativnih reakcija. Prema strukturi molekule hidroksitirozol i homovanilinski alkohol razlikuju se u tome što hidroksitirozol u orto- položaju ima hidroksilnu skupinu, dok homovanilinski alkohol ima metoksi-skupinu, što uvelike utječe i na karakteristike njihovih reakcija. U ovom radu spektrofotometrijski su određeni kinetički parametri reakcija hidroksitirozola i homovanilinskog alkohola s DPPH● u otapalu 1, 4-dioksan:voda = 99:1 (v/v). Određene su konstante brzine reakcija, Arrheniusovi i Eyringovi aktivacijski parametri, kinetički izotopni efekt te izotopne razlike aktivacijskih parametara. Konstanta brzine reakcije hidroksitirozola i DPPH● u iznosu od 5, 46 mol-1 dm3 s-1 znatno je viša od konstante brzine reakcije homovanilinskog alkohola i DPPH koja iznosi 0, 31 mol-1 dm3 s-1. Dobivena razlika u konstantama brzina reakcija upućuje na veću antioksidativnu aktivnost hidroksitirozola, što je s obzirom na razlike u strukturi i očekivano. Na veću antioksidativnu aktivnost hidroksitirozola upućuju i dobiveni iznosi Gibbsove aktivacijske energije od 69, 00 kJ mol-1 za hidroksitirozol u odnosu na 82, 49 kJ mol-1 za homovanilinski alkohol. Određen je i kinetički izotopni efekt (KIE) 16, 88 za hidroksitirozol i 14, 29 za homovanilinski alkohol. Navedeni iznosi KIE upućuju na efekt tuneliranja jer izlaze izvan granice maksimalnog mogućeg kinetičkog izotopnog efekta prema semiklasičnoj teoriji. Prisustvo KIE omogućuje eliminaciju uzastopnog elektron transfer/proton transfer (ET/PT) reakcijskog mehanizma. Koristeći dobivene iznose Gibbsove aktivacijske energije provedena je i termokemijska analiza (TKA). Na temelju provedene TKA eliminiran je i proton transfer/elektron transfer (PT/ET) mehanizam. Prema TKA, najvjerojatniji je mehanizam reakcije u kojemu dolazi do usklađenog prijelaza elektrona i protona (PCET). Dobiveni kinetički i termodinamički parametri mogu doprinijeti razumijevanju reakcija antioksidansa i fenola te pomoći rasvijetliti kinetičke i mehanističke karakteristike tih reakcija.

antioksidansi, fenoli, DPPH, PCET, tuneliranje

nije evidentirano

engleski

Kinetics and mechanism of reactions of homovanillyl alcohol and hydroxytyrosol with DPPH radical

nije evidentirano

Antioxidants, phenols, DPPH, PCET, tunnelling

nije evidentirano

Podaci o izdanju

64

10.03.2023.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Farmacija, Kemija