Prehrana po duginim bojama (CROSBI ID 736220)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Verbanac, Donatella
hrvatski
Prehrana po duginim bojama
Hranimo se prema spektru duginih boja Plavo – kako bi naše noge uvijek bile u dobroj formi Plave namirnice sadrže u sebi bioflavonoide, tvari koje poboljšavaju cirkulaciju jer jačaju i čine elastičnima stjenke krvnih žila. Posjeduju prirodni laksativni učinak i djelotvorno su sredstvo u borbi protiv opstipacije ili zatvora. Zbog toga djeluju tonizirajuće i oslobađaju naš organizam od otrova i štetnih metabolita. Da bismo dobili dovoljno takvih tvari na stol treba staviti grožđe, borovice, šljive i patlidžane, namirnice koje su bogate kalijem te olakšavaju cirkulaciju i pomažu u normaliziranju krvnog pritiska. Kalij se uz natrij, gubi iz organizma ako tijekom toplijih dana gubimo tekućinu i te nam namirnice održavaju hidriranost, acido-baznu i elektrolitsku ravnotežu. Žuto – protiv infekcija Namirnice koje su žute boje, donose nam u prvom redu pigmente ksantofili i beta-karoten koji pomažu u prevenciji prijevremenog starenja, održavaju preplanulost kože, kožu čine elastičnijom i manje sklonu nastanku bora. Osim ovih vrijednih sastojka žute namirnice bogate su i vitaminom C, tvari koja je poznata po tome da djeluje na jačanje imunološkog sustava, sazrijevanje limfocita, djelotvorno pomažući u borbi protiv virusnih infekcija, te brani organizam od razornog djelovanja slobodnih radikala. Prema tome slobodno servirajte agrume, breskve i paprike na stol. Žute boje je i žumance jajeta, bogato željezom i beta karotenom, dok je bjelanjak izvor cjelokupnih za život potrebnih esencijalnih aminokiselina. Jaje je i dobar izvor vitamina B skupine, korisnog za zdravlje kože, živčevlja te neophodnog za cjelokupan pravilan rast i razvoj. Osim ovih namirnica, u žute namirnice mogu se još ubrojiti tjestenina, krumpir i kruh. To su namirnice bogate složenim ugljikohidratima – tvarima koje nam najučinkovitije daje energiju za svakodnevni rad i moramo ih tijekom dana najviše konzumirati. Zeleno – djeluje protiv tumora Više se ne može desiti da bilo koja osoba koja donekle vodi računa o pravilnoj prehrani, ne stavi barem nekoliko namirnica ove boje u svakodnevni jelovnik. Istraživanja su pokazala da zelene namirnice uvrštene u prehranu više puta dnevno, u obliku voća i povrća, juha, pašteta uvjetuju upola smanjenja učestalosti pojave tumora na jednjaku, želucu, gušterači, bubrezima i jetri. Prema tome treba jesti blitvu. špinat, brokulu, peršin, kupus, raštiku, kelj, leću, bob, grašak, mahune, rikolu, radič, šparoge. Nadalje, dajte mjesta u svakodnevnom jelovniku i jabukama, kruškama, grožđu... Te namirnice sadrže značajnu količinu tanina, te klorofila koji pomaže u cijeljenju vanjskih i unutrašnjih rana, zatim magnezija, željeza , kroma, kalija, mangana - elemenata neophodnih za pravilni fiziološki razvoj stanica i za održavanje hormonske ravnoteže. Te su namirnice uz to i dobar izvor prehrambenih vlakana, onih topivih i netopivih u vodi koja pomažu u detoksikaciji organizma.
prehrana, antioksidansi, pigmenti, biološki aktivni spojevi, voće, povrće
nije evidentirano
engleski
Eat the rainbow
nije evidentirano
nutrition, antioxidants, pigments, biologically active compounds, fruits, vegetables
nije evidentirano
Podaci o prilogu
NP-NP.
2019.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Podaci o skupu
Festival znanosti 2019
predavanje
08.04.2019-13.04.2019
Osijek, Hrvatska