Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Prehrana - činjenice i mitovi (CROSBI ID 735998)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Verbanac, Donatella Prehrana - činjenice i mitovi // Novo doba farmacije -spremni na izazove New Pharmacy Era- Ready for Challenges Knjiga Sažetaka Book of Abstracts / Branka, Zorc (ur.). Zagreb: Mikša, Maja ; Hrvatsko farmaceutsko društvo ; Croatian Pharmaceutical Society, 2019. str. 110-110

Podaci o odgovornosti

Verbanac, Donatella

hrvatski

Prehrana - činjenice i mitovi

Pravilna prehrana je cjelovit pojam koji podrazumijeva odgovoran pristup životu. Svatko mora preuzeti odgovornost za ono što unosi u svoj organizam putem hrane jer iako hrana nikad neće moći biti naš lijek, onaj koji će nas izliječiti u tri dana i otkloniti nam bolove trenutno, može biti naš saveznik u vječnoj borbi za zdravlje. Slijedeći pomno principe pravilne i zdrave prehrane u pojedinim bolestima i stanjima pomažemo našem organizmu da se brzo oporavi i povrati ravnotežu koja znači zdravlje. U razvijenim zemljama Zapada, pa tako i kod nas polako se ljudi vraćaju svojim korijenima kada je o prehrani riječ. Višestruko se ističe važnost prehrane karakteristične za naše pretke. Ironija je tim veća što smo, zapljusnuti svojevrsnom epidemijom kroničnih bolesti poput pretilosti, dijabetesa tipa II, srčanih i moždanih udara, ateroskeroze i malignih bolesti, otkrili da nam takozvani brzi način prehrane ne odgovara. Ohrabruje činjenica da se i u nas sve više ističe vrijednost pravilne prehrane koja je velikim dijelom promatrana kroz prizmu dobro nam znane mediteranske prehrane. Ona se zasniva na širokoj upotrebi sezonskog voće i povrća, po mogućnosti mijenjajući pojedine namirnice svakodnevno, tako da se dobije raznovrsnost jelovnika. Nadalje, preporuča se upotreba sirovog voća i povrća, a ako se koristi kuhano onda ono mora biti pripremljeno na način koji iziskuje minimalnu obradu i što kraću pripremu. Ugljikohidrati čine najveći dio energenata kojima se osigurava dnevni unos kalorija i uglavnom se jedu tijekom prvog dijela dana, do ranog poslijepodneva. Umjerena je upotreba mlijeka, ali se koriste u velikoj mjeri fermentirani mliječni proizvodi i svakako se ne smije zaboraviti tradicionalna upotreba raznih vrsta sireva. Proteini se osiguravaju unosom mahunarki i ribe, dok se meso koristi umjereno. Jako se naglašava upotreba plave ribe više puta tjedno zbog blagotvornog djelovanja na sveukupno zdravlje organizma. Maslinovo ulje čini osnovni začin u ovom načinu prehrane jer se detaljnim ispitivanjima došlo do zaključka kako doprinosi zdravlju našeg organizma dajući nam biološki aktivne spojeve koji djeluju protuupalno i antioksidativno. Koju prehranu preporučiti pacijentu ovisi o individualnim osobinama pojedinca, dobi, tjelesnoj građi, biokemijskim i hematološkim nalazima, o svakodnevnim tjelesnim i umnim aktivnostima koje osoba provodi. Stoga je još jednom važno istaknuti da je istina povezana s pravilnom prehranom duboko ukorijenjena u našu tradiciju, ali i da se zahvaljujući razvoju novih znanstvenih spoznaja kroz multidisciplinarni pristup možemo uspješno suprotstaviti brojnim mitovima i neistinama koji unose nesporazume i zablude u svakodnevno razumijevanje principa pravilne prehrane.

prehrana, personalizirani pristup, biološki djelatne tvari, mediteranska prehrana, tekuća biopsija, mikrobiota

nije evidentirano

engleski

Nutrition - facts and myths

nije evidentirano

nutrition, personalized approach, biologically active substances, Mediterranean diet, liquid biopsy, microbiota

nije evidentirano

Podaci o prilogu

110-110.

2019.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Novo doba farmacije -spremni na izazove New Pharmacy Era- Ready for Challenges Knjiga Sažetaka Book of Abstracts

Branka, Zorc

Zagreb: Mikša, Maja ; Hrvatsko farmaceutsko društvo ; Croatian Pharmaceutical Society

978-953-7897-11-6

Podaci o skupu

6. Hrvatski kongres farmacije s međunarodnim sudjelovanjem

pozvano predavanje

04.04.2019-07.04.2019

Dubrovnik, Hrvatska

Povezanost rada

Farmacija