Prehrambeni unos joda kod trudnica (CROSBI ID 460696)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Milos, Marija
Banjari, Ines ; Ferenac Kiš, Marina
hrvatski
Prehrambeni unos joda kod trudnica
Jod je mikronutrijent i element u tragovima od ključne važnosti za zdravlje i dobrobit svih pojedinaca. Esencijalna je komponenta hormona štitnjače tiroksina i trijodtironina koji reguliraju važne biokemijske reakcije, uključujući sintezu proteina i enzimsku aktivnost. Cilj ovog diplomskog rada bio je analizirati prehrambeni unos joda i koncentraciju joda u urinu trudnica pred termin poroda. U istraživanju je sudjelovalo 27 ispitanica koje su ispunile opći upitnik o sociodemografskim karakteristikama i semikvantitativni upitnik o učestalosti konzumacije hrane koja je najvažniji prehrambeni izvor joda te je iz uzoraka urina spektrofotometrijski određena koncentracija joda. Pet ispitanica ima potvrđenu bolest štitnjače. Nizak urinarni jod je zabilježen kod 75 % ispitanica, dok je 25 % ispitanica unutar referentnog raspona. Ispitanice premašuju prehrambeni unos joda za čak 2, 8 odnosno 2, 3 puta u odnosu na preporučeni unos joda. Najveći doprinos dnevnom unosu joda dolazi iz suhomesnatih proizvoda, oslića, bijelog kruha i jogurta, dok od hrane bogate goitrogenim tvarima ispitanice najviše konzumiraju kupus i kelj. Urinarna koncentracija joda i prehrambeni unos joda ne koreliraju statistički značajno. Viša urinarna koncentracija joda povezana je s nižim TSH, a mlađe ispitanice imaju viši prehrambeni unos joda. Ispitanice koje su pred porod bile u kategoriji pretilih imale su statistički značajno više koncentracije joda u urinu u usporedbi s onima povećane tjelesne mase ili normalno uhranjenima.
jod ; štitnjača ; trudnice ; prehrana
Istraživanje je provedeno u sklopu istraživanja za doktorsku disertaciju Marije Dundović, mag. biol.
engleski
Dietary Iodine Intake Among Pregnant Women
Iodine is a micronutrient and a trace element of critical importance for health and well-being. It is an essential component of the thyroid hormones, thyroxine and triiodothyronine, which regulate important biochemical reactions, including protein synthesis and enzyme activity. The aim of this research was to analyse dietary intake of iodine and urinary iodine concentration in pregnant women at term. A general questionnaire on sociodemographic data and a semi-quantitative food frequency questionnaire for iodine food sources were completed by 27 pregnant women. A spectroscopic method was used to determine urinary iodine concentration. Five pregnant women had thyroid disease. Urinary iodine was low in 75 % subjects, while 25 % had concentrations within the reference range. Consumption of dietary iodine was 2.8 and 2.3 times higher than the recommended intake. Foods with the highest contribution include dried meat products, hake, white bread and yogurt, while cabbage and kale are the main sources of goitrogens. No correlation was found between urinary and dietary iodine. Higher urinary iodine correlates with lower TSH and younger pregnant women had a higher dietary iodine consumption. Pregnant women who were obese at term had a significantly higher urinary iodine in comparison to overweight and normal weight pregnant women.
iodine ; thyroid gland ; pregnant women ; diet
nije evidentirano
Podaci o izdanju
46
11.05.2023.
obranjeno
109:035518
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek
Povezanost rada
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Kliničke medicinske znanosti, Nutricionizam