Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Genetski modificirana hrana - prednost ili prijetnja (CROSBI ID 460621)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Belezni, Josip Genetski modificirana hrana - prednost ili prijetnja / Verbanac, Donatella (mentor); Zagreb, . 2013

Podaci o odgovornosti

Belezni, Josip

Verbanac, Donatella

hrvatski

Genetski modificirana hrana - prednost ili prijetnja

Genetski modificiran (GM) organizam je organizam koji je promijenjen pomoću tehnologije rekombinantne DNA, odnosno sadrži gene koji prirodno nisu prisutni u njegovom genomu. Komercijalni uzgoj GM kultura počeo je 1995. Od tada do danas zabilježen je porast ukupne obradive površine zemlje zasijane GM kulturama s početnih 1.7 milijuna na više od 160 milijuna hektara i to ponajviše s četiri kulture – sojom, kukuruzom, pamukom i uljanom repicom. Tehnologija rekombinantne DNA bazira se na ugradnji stranog gena od posebnog interesa u genom stanice uz pomoć vektora. Najbolji način unošenja gena u genom biljke je indukcija tumora vrata korijena. U tu svrhu najčešće se koristi bakterija Agrobacterium tumefaciens. Potencijalne prednosti uporabe GM hrane su otpornost na totalne herbicide, otpornost usjeva na kukce, otpornost na viruse i povećanje prinosa uporabom GM biljaka, povećana otpornost na stres, dulji rok trajanja, promijenjen nutritivni sastav, promijenjene razvojne osobine, sinteza farmaceutika, proizvodnja industrijskih sirovina, bioremedijacija (dekontaminacija tla), rješavanje problema gladi u svijetu. S druge strane potencijalne prijetnje su: potencijal izazivanja alergija, prijenos gena, hibridizacija kultura oplemenjenih genetičkim inženjerstvom s njihovim divljim srodnicima, povećana toksičnost, otpornost na antibiotike, pojava rezistentnosti korova na totalne herbicide, pojava kukaca otpornih na Bt toksin, ugrožena bioraznolikost, negativne posljedice na ljudsko zdravlje. GMO proizvoda prije puštanja na tržište mora proći kroz procjenu neškodljivosti. Svjetska zdravstvena organizacija razvila je poseban pristup koji se temelji na dokazivanju "ekvivalentnosti u bitnoj mjeri". Također se procjenjuje zdravstvena ispravnost i ekološka prihvatljivost svake sorte. Dok je u svijetu prisutan trend povećanja obradivih površina pod GMO usjevima u Hrvatskoj je situacija obrnuta. Hrvatska je zemlja slobodna od GMO-a, čak 21 županija se proglasila kao područjima slobodnim od GMO-a. Svake godine vrši se monitoring u svrhu službena kontrola prisutnosti GMO-a u namirnicama biljnog i životinjskog podrijetla.

Genetski modificirani organizmi, hrana, pesticidi, usjevi, bioraznolikost

nije evidentirano

engleski

Genetically modified food - an advantage or a threat

nije evidentirano

Genetically modified organisms, food, pesticides, crops, biodiversity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30

17.09.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Zagreb

Povezanost rada

Farmacija