Izazovi u razvoju formulacija i tehnologija izrade farmaceutskih oblika probiotika (CROSBI ID 460608)
Ocjenski rad | specijalistički sveučilišni poslijediplomski rad
Podaci o odgovornosti
Poljak, Matija
Filipović-Grčić, Jelena ; Verbanac, Donatella
hrvatski
Izazovi u razvoju formulacija i tehnologija izrade farmaceutskih oblika probiotika
Cilj istraživanja: Cilj ovog rada bio je istražiti tehnike oblikovanja i farmaceutske oblike probiotičkih pripravaka, probiotika, odnosno skupiti saznanja u izradi formulacija i kompletnom razvoju tih proizvoda. Također, cilj rada je bio na temelju prikupljenih podataka opisati postojeće procese u razvoju farmaceutskih oblika probiotika, dosadašnja saznanja o potencijalnim poteškoćama prilikom razvoja formulacije ili samog oblika, kao i buduće izazove u razvoju farmaceutskih oblika probiotika. Materijali i metode: U literaturnoj pretrazi su korištene konstruktivne sintakse kako bi se identificirali potencijalni probiotički proizvodi, tehnologije oblikovanja, farmaceutski oblici i razvoj formulacija. Ciljana pretraga provedena je na bazama MEDLINE/PubMed, Science Direct, Google pretraživaču, putem znanstvenih članaka te dostupnim dokumentima proizvođača i pretraživanjem patenata. Literaturni pregled obuhvaća razdoblje do studenog 2015. i oslanja se na javnodostupne baze. Rezultati: Najrazvijenije tehnike oblikovanja mikroorganizama su: liofilizacija (Freeze drying), sušenje raspršivanjem (Spray-drying), hlađenje raspršivanjem (Spray-cooling), fluid-bed aglomeracija i oblaganje u vrtložnom sloju (Fluid- bed agglomeration and Fluid-bed coating) , sušenje u vakuumu (Vacuum-drying), oblaganje kompresijom (Compression coating), ekstruzijska tehnika za mikrokapsuliranje u mikrosfere (Extrusion techniques for the microencapsulation in microspheres), adhezija na škrobne granule (Adhesion to the starch granules) i metode na IV bazi emulzija (Emulsion-based techniques). Kao najveći izazov u razvoju formulacija potrebno je premostiti nepovoljne uvjete u probavnom sustavu, nizak pH želučanog sadržaja, prisutnost žučnih soli i enzima gušterače, oslobađanje na ciljanom mjestu djelovanja i osigurati što veći broj preživjelih mikroorganizama. Odabirom odgovarajućih ekscipijensa prilikom oblaganja i razvoja formulacije osiguravamo sigurnu dostavu i stabilnost formulacije od procesa proizvodnje, tijekom skladištenja pa sve do dostave u kolon. Zaključak: S tehnološke strane gledano, izazov u oblikovanju i proizvodnji probiotika leži u činjenici što su to živi organizmi, osjetljivi na određene uvjete i parametre u proizvodnji, skladištenju i dostavi na ciljano mjesto djelovanja. Nove tehnologije oblikovanja probiotika omogućuju bolju zaštitu samih bakterija prilikom procesa proizvodnje i izrade formulacija, a posebno pri prolasku kroz probavni sustav (nepovoljni utjecaj niskog pH, žučnih soli i enzima gušterače). Veliki broj patenata u području oblikovanja probiotičkih proizvoda ukazuje nam na napredak i inovativnost u razvoju takvih proizvoda. Posebnu pozornost treba obratiti na funkciju probiotika kao nosača cjepiva (antigena) i njihovu mogućnost imunizacije.
probiotici ; mikrobiota ; formulacije
nije evidentirano
engleski
Challenges in the development of formulations and manufacturing technologies of pharmaceutical forms of probiotics
nije evidentirano
probiotics ; microbiota ; formulations
nije evidentirano
Podaci o izdanju
69
16.12.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Zagreb