Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Mikrobiota voli polifenole (CROSBI ID 460567)

Ocjenski rad | diplomski rad

Mandurić, Ana Marija Mikrobiota voli polifenole / Verbanac, Donatella (mentor); Zagreb, . 2014

Podaci o odgovornosti

Mandurić, Ana Marija

Verbanac, Donatella

hrvatski

Mikrobiota voli polifenole

Crijevna mikrobiota je naziv za skup organizama koji koloniziraju probavni trakt koju čine anaerobne bakterije, 90%, dok se 10% odnosi na ostale eukariotske organizme (gljivice). Prema tri osnovna simbiotička stanja ravnoteže mikrobiote i domaćina određena su tri osnovna tipa sastava mikrobiote koji se nazivaju Enterotipovima koji nisu strogo odvojeni . Učinci koje ona polučuje mogu se podijeliti na metaboličke i imunološke. Polifenoli su grupa spojeva prirodnih, sintetskih i semisintetskih organskih kemikalija koje sadrže veliki broja fenolnih strukturnih jedinica. Oni su sekundarni metaboliti biljaka u kojima imaju višestruku ulogu , te su nađeni u nekim insektima i rakovima a poznata je njihova uporaba kao boje u tekstilnoj i prehrambenoj industriji. Pripisuju im se antikancerogena, antiteratogena, protuupalna, antimikrobna, antialergijska i mnoga druga svojstva. Određene doze nekih polifenola mogu modificirati sastav mikrobiote tako da potiču ili inhibiraju rast određenih bakterija. Disbioza ili disbalans crijevne mikroflore je pojam koji označava narušavanja prirodne ravnoteže mikroorganizama u probavnom traktu. Specifične disbioze su povezane s pretilim osobama, pacijentima koji boluju od diabetesa tip 2, adolescentima s visokim rizikom za diabetes tip 1, sindromom iritabilnog kolona, upalnim bolestima crijeva, proljev povezan s Clostridium difficile, kolorektalnim karcinomom. Danas sve više istražuju i uvode u kliničku praksu nutritivne sastavnice poput probiotika, prebiotika, simbiotika. Široki spektar pozitivnih učinaka otvaraju mogućnosti snižavanja rizika za neke kronične bolesti konzumacijom namirnica bogatih polifenolima. Zasada se najviše istraživanja provodi s kvercetinom, resverastrolom, katehinima i flavonima iz čaja, kurkuminom, rutinom i sojom. Probioti su pripravci živih mikroorganizama koji imaju pozitivne učinke na domaćina poboljšavajući mu ravnotežu crijevne mikroflore, ojačavajući crijevnu barijeru i poboljšavajući lokalni imunološki odgovor. Mehanizam djelovanja je zasad još nije potpuno jasan, usprkos tome zbog direknog efekta na cijeljenje mukoze probiotici postaju opcija u terapiji.

mikrobiota , polifenoli, disbioza, probiotici

nije evidentirano

engleski

Microbiota likes polyphenols

nije evidentirano

microbiota , polyphenols, dysbiosis, probiotics

nije evidentirano

Podaci o izdanju

23

15.07.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Zagreb

Povezanost rada

Farmacija, Interdisciplinarne prirodne znanosti, Kliničke medicinske znanosti, Temeljne medicinske znanosti

Poveznice